Helyi közélet

2018.03.11. 15:28

Glifozát: nem veszélyes

Nyíregyháza - A szerek között a hozzáadott segédanyagok mennyiségében és minőségében van különbség.

Nyíregyháza - A szerek között a hozzáadott segédanyagok mennyiségében és minőségében van különbség.

A glifozát egy régóta használt, közismert hatóanyag a totális gyomirtó szereknél. 2016-ban szárnyra keltek azok a hírek, melyek szerint a glifozát rákkeltő, éppen ezért ki kell vonni a forgalomból. Aztán kiderült: egészen más a bűnös.

Kezdjünk raktározni?

– Vásárlóink gyakran kérdezik, hogy meddig lehet még kapni totális gyomirtókat, mert azt hallották, hogy hamarosan nem lehet majd ezeket árusítani. Afelől érdeklődnek: kezdjenek-e el raktározni, mert mi lesz akkor, mikor már nem lesznek ezek a szerek? – kezdte lapunk tájékoztatását Kohán Márk. A nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője szerint érdemes ebben a témakörben tiszta vizet önteni a pohárba. Nézzük meg, hogy mi is a helyzet ezekkel a szerekkel!

– Az Európai Bizottság 2016-ban komoly vitákat folytatott a glifozát hatóanyagú totális gyomirtó szerekről és azok esetleges rákkeltő hatásáról. Az Európai Vegyianyag-ügynökség megvizsgálta a glifozátot, de nem talált bizonyítékot arra, hogy az rákkeltő. A vizsgálat emellett kimutatta, hogy a glifozát sem genetikai torzulást nem okoz, ahogy a szaporodási képességet sem károsítja. Kiderült azonban, hogy bizonyos totális gyomirtók segédanyaga, konkrétan a polietoxilált faggyúamin sokkal veszélyesebb a glifozátnál – oszlatott el a gazdálkodók körében a mai napig élő tévhitet a szakember.

A jelenleg forgalmazható totális gyomirtóknál a hatóanyag-tartalom általában megegyezik, de mitől hatásosabb az esetleg drágább szer?

Levélen keresztül

– A szerek között a hozzáadott segédanyagok mennyiségében és minőségében van különbség. A gyomirtó szerek hatóanyaga a levélen keresztül szívódik fel, és így jut be a növény nedvkeringésébe. A szerek felszívódását megnehezítheti a leveleket borító viaszréteg, amely száraz időben megvastagszik. Az olcsóbb szerek általában lassabban szívódnak fel, így az eső lemoshatja, mielőtt bejutna a gyomokba, ahogy az erősen szőrözött leveleken keresztül is nehezebben jut be a növénybe – emelte ki Kohán Márk. Hozzátette: egyes gyomirtóknál kálisó formájában van jelen a hatóanyag (Glialka star), így gyorsabban és könnyebben szívódik fel, még melegebb időben is.

Magasabb dózisban

– Fontos még megemlíteni, hogy ha a kertünkben nagy a gyomfertőzöttség, és sok a nehezen irtható gyom, akkor magasabb dózisban kell alkalmaznunk a gyomirtó szereket – közölte a nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője, aki összefoglalásképpen azzal fejezte be: a tavasz kezdetén már csak azok a totális gyomirtók lesznek kereskedelmi forgalomban, melyek az eddigi kutatások alapján nem tartalmaznak egészségre ártalmas anyagokat. A kiválasztásánál ne a szer ára legyen a meghatározó, hanem nézzük meg, hogy kertünk gyomokkal menyire „szennyezett”, és hogy milyen típusú gyomokat is kell kiirtanunk.

Információ

2016. novemberéig 59 glifozát tartalmú gyomirtó szer volt forgalomban, amelyből 24-nek az engedélyét vonták vissza a veszélyes adalékanyagok miatt. Ezen szereket 2017. május 31-éig lehetett forgalmazni, és november 30-áig felhasználni. Tehát amely szerek most elérhetőek azok mind biztonságos segédanyagokat tartalmaznak.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában