Helyi közélet

2018.03.03. 16:42

Precíziós gazdálkodás a jövő, s már a jelen is

Nyíregyháza - Az új technológia vonzóvá teszi a gazdálkodást a fiatalok szemében.

Nyíregyháza - Az új technológia vonzóvá teszi a gazdálkodást a fiatalok szemében.

A jövőbe vetett bizalmat erősíti, amikor olyan fiatal vállalkozókkal találkozhatunk, akik nagy lelkesedéssel viszik tovább és próbálják még inkább felfuttatni az édesapától, édesanyától megörökölt családi vállalkozást.

Nyavádi Tamás és Nyavádi István cége, a Vaja Gabona Kft., s annak részeként a Boglya tanya is 10 évre visszatekintő családi vállalkozásként indult, s nem csak egyre feljebb tornázzák magukat, de ma már úgy végeznek szaktanácsadást, bérszolgáltatást, s termelnek mintegy 4-500 hektáron, hogy gépeiket a legmodernebb számítógépes technológiák vezérelik.

– Gazdálkodóként már az első adandó alkalommal igyekeztünk átállni a precíziós gazdálkodásra, másképp képtelenek lettünk volna versenybe szállni a külföldön megtermelt termékátlagokkal és a nyugati piaccal. Mindemellett kizárólag olyan vetőmagokkal foglalkozunk, s adunk el, amelyek a saját gazdaságunkban már bizonyítottak, s hozzák az elvárt termésátlagot. Ám ha azt látjuk, hogy a szomszédunk is ugyanazzal a vetőmaggal dolgozik, mint mi, s mégis alacsonyabb termésátlagot produkál, megnézzük közösen, hol a gond, hogy később ne követhesse el ugyanazt a hibát – sorolták egymásnak adva a szót.

A családi gazdaság már 1989-ben számítógépeket használt, s azt vallják, a modern technológia képes kedvet csinálni a gazdálkodáshoz. Az urak egyenesen úgy fogalmaztak, hogy nekik szinte már szilícium folyik az ereikben. – Tudomásul kell venni, hogy az emberi teljesítőképesség véges, s a technológia adta precizitás és biztonság az input anyagfelhasználás oldalán is eredményességhez vezet. A számítógépes tervezésnél nincsenek átfedések, így elképzelhetetlen, hogy egy munkafolyamat kimaradjon. A technológiai fejlettség tehát a terméshozam alakulására is kihat, nélküle a profit is kisebb lesz.

Látomás a jövőről

– Az én vízióm az, hogy a mezőgazdaság teljes automatizációjának köszönhetően előbb-utóbb a Föld minden négyzetcentimétere digitalizálva lesz, minden adatot látunk majd, a földterületeket drónok és nem emberek mérik fel a legkisebb hibahatáron, s a műholdas megfigyelések révén az összes baki kiküszöbölhető lesz, amit eddig a gazdálkodásban elkövettünk. Mindehhez már csak egyre szárazságtűrőbb vetőmagokat kell kinemesítenünk – osztotta meg velünk a véleményét a gazdálkodó testvérpár.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában