Helyi közélet

2018.04.11. 11:11

A falugazdászok segítenek a kérelmek benyújtásában

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Elérkezett 2018-ban is az egységes (úgynevezett „területalapú”) kérelmek benyújtásának időszaka.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Elérkezett 2018-ban is az egységes (úgynevezett „területalapú”) kérelmek benyújtásának időszaka.

Az elektronikus beadó felület április eleje óta működik. Ebben az évben már 44 jogcím alapján kérhetik a támogatási összegeket a gazdálkodók ennek a rendszernek a segítségével, nem beszélve az egyes jogcímeken belüli további különböző támogatási formákról. Április 15-éig azok az ügyfelek mindenképpen keressék falugazdászaikat, akik téli fagykárt kívánnak bejelenteni és elszámoltatni az MKR rendszerben, mert a határidő ebben az esetben jogvesztő – tájékoztatta lapunkat Rácz Imre.

Mielőbb keressék fel!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kéri a gazdálkodókat, amennyiben a kérelem benyújtásával kapcsolatban a NAK falugazdászainak segítségét kívánják igénybe venni, mielőbb keressék kollégáit, egyeztessenek időpontot. Rácz Imre felhívta a figyelmet: a benyújtással kapcsolatos adminisztrációs feladatokhoz elengedhetetlen, hogy az őstermelők a kártya alapú őstermelői igazolványt, valamint más gazdálkodási formában működő tagok pedig az új kamarai kártyát hozzák magukkal. Az ügyintézéshez feltétlenül szükséges továbbá a kérelmező gazdálkodó érvényes „MVH-s jelszavának” a megléte.

– Ezúton is kérjük azon ügyfeleinket, akik elveszítették ezt az elektronikus ügyintézés érdekében rendszeresített jelszót, vagy a korábbi években saját ügyfélkapu segítségével nyújtották be a kérelmeket, a zökkenőmentes igénylés érdekében mielőbb kérjenek a MÁK Agrár- és Vidékfejlesztési Támogatási Főosztálytól (volt MVH) új jelszót. A szükséges nyomtatvány biztosításában kollégáink szintén segítséget tudnak nyújtani, mert a falugazdászok az idei évben is kizárólag csak kamarai meghatalmazással tudnak kérelembeadásban közreműködni – hívta fel a figyelmet a NAK megyei elnöke.

Hozzátette azt is: tekintettel az egyes mezőgazdasági és agrár-vidékfejlesztési támogatások összetettségére, javasolja a kamara, hogy lehetőség szerint minden esetben a támogatást igénylő jelenjen meg a NAK ügyintéző munkatársa előtt és csak abban az esetben bízzon meg más személyt, amennyiben az ügyintézés más módon nem lehetséges. Az ehhez szükséges NAK által rendszeresített és elfogadott meghatalmazás nyomtatvány a falugazdászoktól beszerezhető, illetve a NAK honlapjáról letölthető.

Minden határozatot

– Javasoljuk, hogy ügyfeleink hozzák magukkal a jogcímekhez kapcsolódó, az elmúlt évben a felügyeleti szervektől, hatóságoktól kapott minden határozatot, végzést vagy más dokumentumot, hogy kollégáink szakszerűen, és a lehető legpontosabban készíthessék el a kérelmeket – zárta Rácz Imre.

TG


Fontos információ

Szintén felhívjuk a figyelmet a földhasználat megfelelő dokumentáltságának fontosságára a támogatási összegek kifizetése tekintetében. A saját és földhivatali nyilvántartások áttekintése után az esetleg szükséges lépéseket is ebben az időszakban kell megtenniük ügyfeleinknek. Fontos, hogy a támogatást igénylő gazdálkodó minden esetben legkésőbb május 31-ig ellenőrizze a benyújtott egységes kérelemben megtett jognyilatkozatokat, az egyes mezőgazdasági és agrár-vidékfejlesztési támogatásokkal kapcsolatban megadott adatokat, illetve intézkedéseket, tekintettel arra, hogy azokat korrigálni csak korlátozottan vagy egyáltalán nem lehet – zárta Rácz Imre.

Ezek is érdekelhetik