Helyi közélet

2018.04.22. 13:13

Hogy ne tűnjön el végleg…

Nyírbátor - Több cég vadászattal egybekötött partnertalálkozót szeretne rendezni.

Nyírbátor - Több cég vadászattal egybekötött partnertalálkozót szeretne rendezni.

Fontosnak érzik megyénk több vadásztársaságának a tagjai, hogy fácánneveléssel foglalkozzanak, hiszen kint a szabadban már nem él annyi, mint néhány évvel, évtizeddel ezelőtt. Márpedig a tagság kikapcsolódásához, a bevételek növekedéséhez nagyon fontos, hogy legyen elejthető állomány.

Csőrpajzs védi a tollazatot

A nyírbátori Báthori István Vadásztársaság életében természetes a fácánnevelés, hiszen 1978 óta végzik ezt a munkát. Az első években 500 csibével kezdték, aztán volt olyan év is, 5-6 ezer napos fácán gondozását vállalta a vadásztársaság.

– Ebben az évben 2500 darab vegyes ivarú, 8 hetes előnevelt fácáncsibe gondozásáról döntött a vadásztársaság, a madárkák júniusban érkeznek majd meg hozzánk Tiszanánáról. A kis madárkák csőrpajzzsal is el vannak látva, hogy ne csipkedhessék egymást, így mindvégig szép, teljes lesz a tollazatuk – mondta el érdeklődésünkre Prokob János, a vadásztársaság elnöke. – Van igény a fácánokra, hiszen egyrészt a tagjaink is szeretik az őszi-téli apróvadas vadászatokat, valamint sokan keresnek meg bennünket azzal a kéréssel, hogy vadászattal egybekötött partnertalálkozót szeretnének rendezni. Már most több lekötött ilyen rendezvényünk van. Ugyanakkor erkölcsi kötelességünknek is érezzük a fácánok nevelését, gondozását, mert nem akarjuk, hogy a fácán is eltűnjön a határból úgy, mint a fogoly. Fontos többet tenni a fácánért: egyrészt meg kell védeni a dúvadaktól, másrészt fontos a nagyobb élőhely kialakítása, vagyis van teendője bőven a vadásztársaságunknak.

Két nyertes pályázat

– A vadászatok előtt elengedett példányok találnak biztos búvóhelyeket, így tulajdonképpen nincs különösebb gond az utánpótlással – magyarázta a vadásztársaság vezetője, aki kitért az idei vadgazdálkodási tervre is.

– A húsz esztendős vadászati ciklus nagyobb lehetőséget ad arra, hogy építsük a jövőt. Két nyertes pályázatunk is van a vadállomány megsegítésére: a dúvadak kordában tartása érdekében csapdák vásárlására kaptunk támogatást, valamint újabb őzetetőket helyezhetünk majd ki a területünkre.

- MML -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában