Helyi közélet

2018.04.06. 10:50

Kék séta a megyeszékhely szívében

Nyíregyháza- A betegség korai felismerése és kezelése életmentő lehet.

Nyíregyháza- A betegség korai felismerése és kezelése életmentő lehet.

Arcunkat a fény felé fordítva napfürdőzünk a padon, míg a többiekre várunk. László kissé bágyadt, mint feleségétől megtudom, a kezelések után fáradékony, a hangulata azonban derűs, akár a tavaszi délelőtt. „Izlandon szeretnék leginkább élni, ott enyhék a telek és kellemesek a nyarak” – jegyzi meg. Amikor elárulom, hogy leghőbb vágyam egyszer eljutni a szigetországba, összenevetünk. Úgy tartják, hogy aki egyszer őszintén viszonozza a mosolyodat, az soha nem fog szándékosan megbántani. Lehet ebben valami.

– Jövőre lesz tíz éve, hogy vastagbélrákot diagnosztizáltak nálam. A férjem 2004 óta küzdött tüdődaganattal, őt látogattam meg az onkológián. Hazafelé indulva elvettem egy, a betegséggel kapcsolatos prospektust a pultról, és elolvasva rádöbbentem, hogy a tíz felsorolt tünetből nyolc illik rám – kezdi a történetét Ágika néni, de olyan kedves, megnyugtató hangon beszél, mintha csak az unokáinak mesélne. A külsőre törékeny, 73 esztendős asszonyban egy oroszlán bátorsága és ereje lakozik.

– Másnap bementem a férjemet kezelő doktornőhöz – folytatja –, és elmondtam neki a dolgot. Rögtön elküldött vérvételre, ami egyértelműen kimutatta, hogy probléma van a vastagbélben. Ez volt február végén, március közepére pedig műtétre jegyeztek elő. Tudtam, hogy a párom már nem lesz sokáig mellettem, kértem, hogy várjunk egy kicsit, de az orvos meggyőzött arról, hogy minden perc számít. A műtétem után egy hónappal meghalt a férjem.

Fontos a korai felismerés

– Vallásos ember lévén én mindig bíztam, soha nem gondoltam, hogy ebből rosszul jövök ki. Nem szabad elkeseredni, mert az még jobban lehangolja az ember szervezetét. Azt a szót, hogy rák, nem is nagyon használtam, csak hittem abban, hogy meg fogok gyógyulni – és úgy is lett. Bár sokszor hívott az egyesület, eleinte csak a karácsonyi ünnepségeken vettünk részt a sógornőmmel vagy a barátnőmmel, aztán vállalkoztunk közeli kirándulásokra, majd többnapos találkozókra. Tavaly már elmerészkedtem Lembergbe, most pedig Lengyelországba készülünk – újságolja ragyogó mosollyal Ágika néni. Átkaroljuk egymást és csatlakozunk a többiekhez.

– A betegség jórészt az 50–70 éves korosztályt veszélyezteti, a kialakulási ideje hosszú, ezalatt jól felismerhető tünetek árulkodnak a vastag- és végbélrák jelenlétére – tudjuk meg Kovács Istvánné egyesületi elnöktől. Hozzáteszi: a kék sétára, amire nyolcadik alkalommal került sor, többféle szóróanyagot, prospektust is hoztak, amit szétosztanak a járókelők között, s közben elmagyarázzák, miért fontos a korai felismerés.

– A munkánkat 31 önkéntes is segíti, kórházi, majd otthoni szakaszban meglátogatjuk a betegeket, tanácsokat adunk nekik, támogatjuk őket. Rehabilitációs programokat szervezünk, hiszen szeretnénk, hogy minél előbb talpra álljanak úgy fizikailag, mint lelkileg, és visszailleszkedjenek előbb a családba, majd a társadalomba, mert ez egy óriási trauma. Igyekszünk játékkal, sporttal, kirándulásokkal, főzőversenyekkel összehozni őket és bevonni mindebbe a szeretteiket is – vázolja fel dióhéjban az ILCO mindennapjait az egyesület vezetője.

– Magyarországon már vannak kezdeti lépések egy átfogó program beindítására, de a tüdő- és a mellrákszűréssel ellentétben ez egyelőre még várat magára, annak ellenére, hogy a vastagbélrák hazánkban a második leggyakoribb daganatos halálok, évente mintegy 13 ezer új esetet regisztrálnak. A felismert betegek közel kétharmada öt év múlva már nem él, pedig a vastagbélrák száz százalékban gyógyítható, ha időben diagnosztizálják és kezelik.

Fel az égbe

Szétosztják a kék lufikat és elindulunk a városalapító atyák szobra felé. Amerre járunk, megnéznek minket az emberek, odakiáltanak, integetnek, a megyeháza előtt néhányan csatlakoznak is hozzánk, így érünk vissza Kossuth térre. Hagyomány már, hogy innen engedik fel a léggömböket az ILCO-tagok. „Ez a legszebb része az egésznek!” – sóhajtják mellettem, és tekintetükkel addig követik a ballonok útját, míg azok bele nem vesznek az ég kékjébe. CsA

Tünetek, teendők

A vastagbél nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú szövetburjánzást ráknak nevezzük. A betegség kialakulása hosszú folyamat, akár 90%-ban a vastagbélpolipok elfajulása okozza, sokáig tünetmentes maradhat. A vastag- és végbélrák a jól diagnosztizálható daganattípusok közé sorolható, korai felismerése életet menthet.

A végbélrák általános tünetei: székelési szokások megváltozása, véres széklet, hasi fájdalom, fogyás, étvágytalanság, vérszegénység.

Ötvenéves kor felett mindenkinek ajánlott elvégeztetni a szűrővizsgálatot. Az első bizonytalan panaszok esetén keresse fel háziorvosát!

„Minőségi életet élek”

Kántor József 2000-ben, végbélrákja diagnosztizálásának évében lépett be az ILCO egyesületbe.

– Tizennyolc éve operáltak meg, két évvel ezelőtt pedig a fél tüdőmet távolították el, szintén daganat miatt. Azóta szerencsére semmi bajom – kopogja le állán a fényeslitkei férfi, aki szerint a túlélés egyik kulcsa, hogy nem hagyja el magát az ember. – Persze, ez nem ilyen egyszerű, de a családom mellettem állt és mindenben támogatott. Szerencsére a munkakedvem sem veszett el, amikor csak bírtam, dolgoztam. Bár jó ideje nyugdíjas vagyok, ma sem pihen otthon az esztergapad. Az orvosok semmit nem tiltanak, ehetek, ihatok, amit akarok, csak a feleségem száműzte az alkoholt – mondja nevetve József, s hozzáteszi: a betegség ellenére minőségi életet él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában