Helyi közélet

2018.04.25. 17:05

Konstruktív, eredményes közgyűlés

Nyíregyháza - Nyíregyháza halad tovább a korábban megkezdett úton.

Nyíregyháza - Nyíregyháza halad tovább a korábban megkezdett úton.

Talán az ünnepélyes napirend előtti pillanatoknak is köszönhetően, de egy teljességgel kiegyensúlyozott, vitáktól mentes, egyhangú szavazások hosszú sorát produkáló közgyűlés tartott szerdán a dr. Kovács Ferenc polgármester vezette nyíregyházi közgyűlés. A 18 – nyílt ülésen tárgyalt – napirendi pont elfogadtatása úgy ment át a képviselő-testület előtt, mit kés a teavajon, kérdésfeltevésre szinte nem is, csupán néhány hozzászólásra késztetve a jelen lévő városatyákat.

Városi elismerések

Elsőként – ahogy arra már a bevezetőben is utaltunk – a város sportjáért és közbiztonságáért végzett kiemelkedő tevékenységeket ismerte el a nemes testület. Ennek megfelelően Sztárek Ferenc-díjat vehetett át a város első emberétől Szabó Lajos Ferenc polgárőr, aki immár több évtizede vigyáz a város lakosságának közbiztonságára, s a díjat a közösségért végzett társadalmi munkájával érdemelte ki. A másik kitüntetett Pokrovenszki József volt. A város szülöttének, az eredményes gyaloglónak a tanítványai bajnokságok tucatját nyerték el, de ezen túlmenően is sokat tett a város sportjáért. A ma már idős mester keze alól olyan olimpiai sportoló nőtt fel, mint Tóth János vagy az olimpikon Helebrandt Máté, éppen ezért, érdemei elismeréseképpen Kovács „Bütyök József-díjat vehetett át.

A sikerek listája

A közgyűlés vendége volt dr. Szabó Tünde és dr. Vinnai Győző, a két nyíregyházi politikus újabb négy évre szerzett országgyűlési képviselői mandátumot. Éppen kedden vették át a megbízólevelüket a nyíregyházi városházán, s a május 8-án megalakuló parlament előtt teszik majd le az esküt. Mindketten megköszönték a választóiknak a bizalmat, illetve néhány gondolat erejéig hitet tettek amellett, hogy továbbra is a megyeszékhelyen és a választókerületükben élőkért végzik munkájukat.

Ezt követően érkeztünk el az első napirendi ponthoz, vagyis az ilyenkor szokásos beszámolóhoz mindarról, ami a két közgyűlés között történt. Ezúttal sem volt rövid a városi televízió által filmre „írt” lista: „Hiszek benned” Program, új útburkolatok tucatnyi út- és járdaszakaszon, energetikai korszerűsítés a sóstói Szivárvány Idősek Otthonában, óvodafelújítások, ifjúságkonferencia, Kossuth téri színes programok és az új hotel üzemeltetési szerződésének megkötése, hogy csak néhányat említsünk.

Néhány alapító okirat és szervezeti és működési szabályzat módosításának az elfogadása után elsőként az az előterjesztés „mozgatta meg a levegőt” kissé a teremben, amely a város és az M-Home Kft. között megköttetett együttműködési megállapodásról adott hírt. Az M-Home Kft. – mint fejlesztő – társasházi lakások kialakítását tervezi az Ószőlő, illetve a Dózsa György utcában, s vállalta, hogy úgy rendezi vissza a beruházások megvalósulása után az utcaképet – egységes homlokzatokkal, járda és padkarendszerrel, megújított zöldövezettel – hogy megőrzi a város legszebb utcájának, vagyis a Dózsa György utcának a kisvárosias hangulatát, idilli környezetét. Az ellenzéki oldalról Nagy László MSZP-s képviselő örömmel nyugtázta, hogy a tervezett nem változtat a meglévő arculaton, s hogy a város komolyan vette a felértékelődő főépítészi felelősséget az ügyben.

Beruházások és kultúra

A helyi önszerveződő közösségek benyújtott pályázataihoz érve a város címzetes főjegyzője, dr. Szemán Sándor a megváltozott jogszabályi környezetről beszélt. A sajtó jelenlétére is apellálva hívta fel a civil szervezetek figyelmét arra, hogy a megszokottól korábbi időpontokra kerül a jövőben az elnyert összegek elszámolási és felhasználási határideje, s a pénz szigorúan csak a pályázati kiírásokban megjelölt célokra fordítható.

A továbbiakban szó esett Nyíregyháza folyamatban lévő és tervezett, a lakosság részéről már nagyon várt külterületi, és egyéb – az Integrált Területi Programhoz és a Modern Városok Programhoz tartozó – fejlesztésekről, valamint a Seuso-kincsek bemutatásával sikeres ünnepi évet nyitó, 150 esztendős Jósa András Múzeum kulturális programjairól, azok támogatásáról. Dr. Kovács Ferenc külön is felhívta a figyelmet az ország második legrégebbi múzeumának a soron következő attrakcióira, s mindenkit a kiállítások látogatására biztatott.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában