Helyi közélet

2018.04.03. 12:05

Makkvetés a kórház mellett

Nyíregyháza - A szempontok: természetvédelem, biztonság és esztétika.

Nyíregyháza - A szempontok: természetvédelem, biztonság és esztétika.

Tavaly ősszel fakitermelés kezdődött a Sóstói-erdő kórháztól északra fekvő területén. Az erdőállomány kétharmada csúcs­száradt fákból állt, ezért nem lehetett tovább halogatni a munkát. Még az elmúlt évben végeztek a faanyag elszállításával, a vágástakarítással és a talaj-előkészítéssel.

– Az őshonos, lombos fafajokkal elkezdődött az erdősítés a területen. A munkát elsősorban makkvetéssel végezzük el, hektáronként mintegy öt mázsa kocsányostölgy-makkot felhasználva. Ezen felül 24 ezer elegyfacsemetét – vénic szilt, mezei juhart, vadalmát, vadkörtét, epret, ezüst hársat, tatár juhart, nyírt, zselnice meggyet, erdei fenyőt – is elültetünk – tájékoztatta lapunkat a fejleményekről Tölgyfa Gábor, a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének igazgatója.

– Ahogy korábban, most is várjuk az érdeklődő óvodás- és iskoláscsoportok, önkéntesek jelentkezését a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolában, ha szeretnének segíteni az erdősítésben.

Átmenetileg bekerítik

– Az elegyes erdőre természetvédelmi szempontból is szükség van, de igyekeztünk a parkerdő rendeltetéséhez illő fajokat választani. Ilyenek például a vadgyümölcsök, a szépen virágzó, illetve lombszíneződő fajok. A közút mellett egy cserjesor kialakítása a cél. Ide kökény, galagonya, vadrózsa és húsos som kerül. Erre egyrészt a későbbi bedőlések elkerülése, másrészt esztétikai szempontok miatt van szükség. Az erdőfelújítást átmenetileg be kell kerítenünk, hogy elkerüljük az őzek kártételét, de a futók és erdőjárók számára megoldjuk az átjárást. A munkavégzés miatt kérjük a városlakók megértését.

– A Sóstói út mentén is munka folyik ezekben a napokban: a balesetek megelőzése érdekében eltávolítják a közútra veszélyes fákat. Az arra közlekedőktől fokozott figyelmet kérünk, a türelmüket előre is köszönjük – tette hozzá Tölgyfa Gábor.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában