Helyi közélet

2018.04.10. 08:45

Nem ért véget a munkájuk a választással

Nyíregyháza - A szavazólapokat július 9-éig őrzik meg, a jegyzőkönyveket azonban nem lehet megsemmisíteni.

Nyíregyháza - A szavazólapokat július 9-éig őrzik meg, a jegyzőkönyveket azonban nem lehet megsemmisíteni.

– Csendes, nyugodt és békés hangulatban telt a szavazás megyénkben, olyan rendkívüli esemény, amely befolyásolta, vagy akadályozta volna a választást nem történt. Nem kellett szavazókört bezárni, nem kellett sehol sem a szavazást felfüggeszteni – összegezte lapunk kérésére a vasárnap történteket dr. Papp Csaba megyei jegyző.

A Területi Választási Iroda vezetője a részvétellel kapcsolatban elmondta, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is magas volt a választási hajlandóság, a több mint 64 százalékos részvételi arány alig marad el az országos átlagtól, nincs okunk szégyenkezni.

Senki nem kért újraszámlálást

– A szavazókörök reggel 6 órakor rendben megnyitottak, a szükséges kellékek hiánytalanul megvoltak, a választási informatikai rendszer jól működött, este 7 órakor pedig a megye minden településén, minden szavazókör bezárt és megkezdődhetett a szavazatok számlálása.

Választással összefüggő tennivaló akad még bőven, hiszen április 14-én érkeznek meg a megyéből átjelentkezők, valamint a külképviseleten voksolók szavazólapjai, csak ez előbbiből több mint 14 ezer érkezését várják. A külképviseleteken előzetesen közel 3500 fő jelezte szavazási szándékát. Ezek feldolgozását választókerületenként egy szavazókörben végzik el, így szombaton valamennyi egyéni választókerületi bizottság megállapítja a szavazás végeredményét.

A Területi Választási Iroda vezetőjétől megtudtuk azt is, a szavazólapokat július 9-éig őrzik meg, azonban a jegyzőkönyvek nem semmisíthetőek meg.

– Tudomásom szerint eddig senki sem kérte a szavazatok újraszámlálását, összességében a megyében a választási irodák munkatársai, a választási bizottságok tagjai jól dolgoztak, munkájukat ezúton is köszönöm – tette hozzá dr. Papp Csaba.

Végső eredmény: szombaton

Ugyancsak a választás utáni intézkedéseké volt a főszerep Nyíregyháza címzetes főjegyzője, dr. Szemán Sándor hétfői munkája során is.

– A hozzánk tartozó húsz településről vasárnap éjjel vagy hétfőn hajnalban hozták be a jegyzőkönyveket, ugyanakkor mi meg hétfő délelőtt Budapestre küldtük el azoknak az átjelentkezett személyeknek a szavazatát, akik más településen rendelkeznek állandó lakcímmel, de vasárnap Nyíregyházán adták le voksukat. Ők a Vasvári Pál Gimnáziumban választhattak, a számuk megközelítette az ezerötszázat. Kollégáink a fővárosba még magukkal vitték azt a néhány voksot is, amit a külföldön élő kettős magyar állampolgárok adtak le a megyeszékhelyen – tájékoztatta lapunkat a Nyíregyháza 1. és 2. számú választókerületi iroda vezetője.

– Számunkra a választás ezzel még hivatalosan nem ért véget, ugyanis szombaton kapjuk meg a budapesti Nemzeti Választási Irodától azokat a szavazatokat, amelyet a nyíregyházi állandó lakcímmel rendelkező választópolgárok átjelentkezés alapján egy másik magyarországi településen, vagy valamelyik külképviseleten adtak le. Ezeknek a szavazatoknak a megszámlálása után válik teljessé az eredmény, amit április 14-én este megállapítanak és közölnek.

BM, KO


Egy mondatban a választásokról

Fábián Imre: Azért tartottam fontosnak, hogy elmenjek szavazni, mert egyetlen voks is dönthet. Mátészalkán születtem, itt éltem egész életemben, így fontos számomra, miként alakul a város sorsa, jövője.

Jakab Tímea:A szavazófülkében a lelkiismeretem diktálta a döntésemet. El sem tudom képzelni, hogy olyan pártra szavazzak, aminek a programjával nem tudok teljes mértékben  azonosulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában