Helyi közélet

2018.05.04. 12:01

A rajongásnak nincs határa

Nyíregyháza - A Karinthy Színház az Oscar-díjas film forgatókönyve alapján állította színpadra a Tortúrát.

Nyíregyháza - A Karinthy Színház az Oscar-díjas film forgatókönyve alapján állította színpadra a Tortúrát.

Súlyos autóbaleset éri a behavazott, néptelen coloradói országúton Paul Sheldont, a népszerű regény­írót. Szerencséjére az egyik rajongója találja meg és siet a segítségére. Annie Wilkes, aki ráadásul szakképzett ápolónő, a saját házában helyezi biztonságba a mozgásképtelen írót. A középkorú nő rajong Sheldon regényhőséért, Miseryért. Az ápolásnak azonban csak nem akar vége szakadni… Az író hamarosan ráébred: a nő valójában foglyul ejtette, és semmitől sem riad vissza, hogy örökre megtartsa magának. És hogy ezt a célját elérje, kegyetlenségekre is képes.

A rajongás tárgya

Stephen King Tortúra című regénye 1987-ben jelent meg, 1990-ben filmre vitték: a filmet Rob Reiner rendezte, a főbb szerepekben Kathy Bates és James Caan látható. Kathy Bates a filmben nyújtott alakításáért Oscar- és Golden Globe-díjat kapott. Azóta színpadon is láthatjuk az őrült rajongó és rajongása tárgyának hátborzongató történetét; a Karinthy Színház tavaly év elején mutatta be az előadást, a főszerepben Balázs Andreával és Árpa Attilával.

A film alapján készült

A Karinthy Színházban látható Tortúrát Iványi Árpád állította színpadra a tengerentúlon nagy sikerrel futó Broadway-előadás alapján, amely nem a regényből, hanem a belőle forgatott, Oscar-díjjal jutalmazott film forgatókönyvéből készült. Ennek is köszönhető, hogy az előadás során minden érzékszervünkre hatnak az alkotók, és nem csak a legkülönfélébb hangokat vetik be, de bizony tüzet is gyújtanak a színpadon – írta az előadásról a deszkavizio.blog.hu.

A darabot a nyíregyházi közönség május 24-én a Váci Mihály Kulturális Központban láthatja, az előadás 19 órakor kezdődik.

Amit tudni kell

William Goldman: Tortúra

pszichothriller két részben

Stephen King regénye alapján

Fordította: Iványi Árpád

18 éven aluliaknak nem ajánlott.

Az előadás hossza: kb. 2 óra 10 perc

Annie Wilkes: Balázs Andrea

Paul Sheldon: Árpa Attila

Sheriff: Németh Gábor

Az előadás a Karinthy Színház, az R.N.R. Művészeti Ügynökség és a Noir Színház koprodukciójában jött létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában