Helyi közélet

2018.05.08. 16:45

Anyagi okok miatt nem tartják be a szabályokat

Nyíregyháza - Munkavédelmi konferenciát rendeztek a napokban a megyeszékhelyen.

Nyíregyháza - Munkavédelmi konferenciát rendeztek a napokban a megyeszékhelyen.

A megyei kereskedelmi és iparkamara nyíregyházi központjában megtartott fórumon részt vett Kukucska István is, aki a témában markáns véleményt fogalmazott meg lapunknak.

Az élvonalba tartozunk

– A magyarországi munkavédelmi előírások a szigorúságukat tekintve az európai szabályozások közül az élvonalba tartoznak, ám ezeket a kisvállalkozások jelentős része – részben anyagi nehézségeik miatt – nem tudja betartani, illetve sok esetben a nem megfelelő odafigyelés, a szűkös határidő és a szükséges feltételek hiánya áll az esetlegesen előforduló szabálytalanságok hátterében.

– Kimagasló az egyéni védőeszközök hiánya, illetve, hogy azokat a dolgozók jelentős része felesleges tehernek tekinti, és nem használják a munkavégzés közben. Elsősorban az 50 fő alatti vállalkozásoknál tapasztalható, hogy nyűgnek tekintik a szabályozásokat, a munkavállalók szakszerű oktatását, ami sok esetben csak formális. Ennek következtében a dolgozók a veszélyforrásokkal, a balesetek bekövetkezésének lehetőségeivel sincsenek tisztában – mondta Kukucska István, aki szerint 2018. első negyedévében drasztikusan, a korábbi időszakhoz viszonyítva több mint duplájára emelkedett a közfoglalkoztatott dolgozókat ért balesetek száma.

– Elsősorban ebben a körben tapasztalható – anyagi okok miatt – a képzett munkavédelmi szakemberek hiánya, ami közrejátszik abban, hogy a dolgozók többször a legalapvetőbb munkavédelmi előírásokkal sincsenek tisztában – fogalmazott lapunknak a tűz- és munkavédelmi szakember. TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában