Helyi közélet

2018.05.20. 15:40

Egészségváros Kisvárdán

Kisvárda - Az ingyenes szűrővizsgálatok mellett, egészségügyi tanácsadással, előadásokkal, tornával, fitnesz– és gyermekprogramokkal valamint színpadi műsorral várták a fiatalokat, felnőtteket és az időseket egyaránt az egészségváros 63. helyszínén, Kisvárdán, a Flórián téren, május 12–én, szombaton.

Kisvárda - Az ingyenes szűrővizsgálatok mellett, egészségügyi tanácsadással, előadásokkal, tornával, fitnesz– és gyermekprogramokkal valamint színpadi műsorral várták a fiatalokat, felnőtteket és az időseket egyaránt az egészségváros 63. helyszínén, Kisvárdán, a Flórián téren, május 12–én, szombaton.

Még mindig beszédtéma Kisvárdán a május 12-i Egészségvárosi program eseményei. Az elért eredményekről kérdeztük a kórház főigazgatóját és a város polgármesterét.

Tegyünk lépéseket egészségünkért

A Richter Egészségváros Program évről – évre arra próbálja rávenni az embereket, hogy minél többen tegyenek egy–egy lépést a saját egészségük megőrzése és fenntartása érdekében. A Kisvárdai helyszínen Dr. Kozma Róbert a Richter Gedeon Nyrt. Dr. Kozma Róbert belföldi értékesítési és marketing igazgatója –amint a napzáró rendezvényén elmondta –a munkatársak több mint ötezer szűrést végeztek el. Ebből csak 500 mérés esetében kell a pácienseknek orvosukhoz fordulni további kezelésekre. Ebből is látszik az, hogy mennyire fontos az, hogy a szűréseken egészségmegőrzésünk illetve a betegségek megelőzésében részt vegyenek az emberek. Tíz éve járjuk az országot Egészségváros programunkkal. Kisvárda a 63 helyszín országjárásunk során. A jelen állás szerint az egészségvárosok, eddigi helyezései szerint a negyedik helyen áll. Az itt elvégzett ötezer szűrés mellett 16–ezer egyéb aktivitás volt, így összességében 21 ezer, ami 300 forintjával beszorozva 6.333.900 forint. Ez azt jelenti, hogy a kétmilliós alapadományhoz, csatolva a teljes összeg 8.333.900 forint, ami a tablónkra felkerült. Melyhez mindenkinek szívből gratulálok. A kisvárdaiak nagyon sokat tettek a mai napon azért, hogy a Felső–Szabolcsi Kórház csecsemő és gyermekgyógyászati osztály tovább fejlődhessen, de a résztvevők nagyon sokat tettek saját egészségükért is.

Egy sikeres nap

–Most nagyon–nagyon boldog vagyok s nem is találok szavakat a nap értékelésére – kezdte beszélgetésünket Hegyi Henrik D. főigazgató. A Richter Gedeon Nyrt. tíz éve indította útjára a Richter Egészségváros programját mely egy teljes napos rendezvény különböző programokkal. A tízedik évében most eljött Felső–Szabolcs központjába, Kisvárdára s ezzel egy kétmillió forintos alapadományt adott kórházunknak. A kapcsolatfelvétellel elkezdődött a városunkban zajló program egyeztetése, s biztosítottuk arról, hogy mi szívesen rendelkezésre állunk megszervezni ezt a napot, mely a közös együttműködés alapján sikeresnek bizonyult. Ezt bizonyítják a nap programjának összegzése alapján is az eredmények. Ezekről Dr. Kozma Róbert szólt a nap zárásaként a megjelenteknek, ismertetve az eredményeket.

Együtt a gyermek és a szülő

–A legkiszolgáltatottabbak a betegségükben a gyermekek. Ha mi itt ebben az intézményben nem tudunk segíteni, akkor ezen rajtunk kívül senki nem tud. A több mint nyolcmillió forintot teljes egészében a gyermekosztályra, annak fejlesztésére, korszerűsítésére fordítjuk. Elsősorban a feltételrendszerek, a vizes blokkok elhelyezése a kórtermekben, új ágyak és bútorzatot vásárolunk. Kényelmesebbé tesszük számukra a kórházi körülményeket. De terveink szerint feloldjuk azt a nehéz helyzetet, amiben a szülők bent maradását biztosítjuk a gyermekek mellett a gyógyítás ideje alatt, amit a jelenlegi körülmények nem engedtek meg. Ezek a körülmények ebből az adományból megvalósítható, hogy a gyermek és a szülő együttléte.

Türelmes várakozások

–Kisvárda egy csodálatos város. Kisvárda és a környező települések lakói csodálatos emberek. Olyan erős a közösségi szellem, ami azt biztosította, hogy egy hatalmas nagy reggeli sétával melyen több mint ezer ember vett részt. Ezt bizonyították egész nap folyamán a szűréseken résztvevők és az egyéb más programokon is a résztvevők nagy száma. Szívesen jöttek s álltak sorba, mert fontos volt számukra a szűréseken és a többi programokban való részvétel, hogy ezzel is támogathassák kórházunkat. Kisvárda méltó arra, hogy ezt az adományt fogadja, ami méltó helyre kerül. Ezzel is a Kisvárdaiak, valamint a környező települések lakóinak életét életét és gyógyulását segíti majd – zárta beszélgetésünket Hegyi Henrik D. a Felső–Szabolcsi Kórház főigazgatója.

Egészségünk megőrzéséért

Városunk történelmében 2018. május 12. egy különleges dátummá vált, az összefogás napjának dátumává – kezdte a napról szóló összegzését Leleszi Tibor Kisvárda polgármestere. A nap, amikor az egészségre, az egészség megőrzésére fókuszált egész városunk karöltve a környező településekkel. Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy állomása lehettünk egy nagyszerű kezdeményezésnek, és ezzel segíthettük kórházunkat, betegeinket, gyermekeinket. Úgy érzem, hogy az egészséggel kapcsolatos rendezvények és megmozdulások, mindig különleges helyet foglalnak el akár egy város, akár egy község, akár egy ország életében. Mert mit is hangoztattuk, mi a legfontosabb? Az egészség! Azzal pedig, hogy az egészségre való neveléssel, szűrések, valamint tanácsadások által valósulhatott meg kórházunk támogatása, az egy fantasztikus és megbecsülendő megmozdulás eredménye.

Óvni és félteni egészségünket

Ezúton szeretném megköszönni minden szervezőnek, orvosnak, ápolónak, neves és közismert személyiségnek, fellépőknek továbbá mindazoknak, akik hozzájárultak az egészségnap létrejöttéhez, hogy tettek önökért, egymásért, a gyermekekért és az országért. Úgy érzem, ezen rendezvény missziója egy felhívás! Felhívás arra, hogy az egészség mindennél értékesebb, fontosabb és meg kell tanulnunk vigyázni, óvni és félteni azt! Május 12–e kitűnő lehetőséget biztosított arra, hogy együtt, közösen tegyünk az „életért”, és együtt gondolkodjunk egészségünk megőrzésével kapcsolatban. Sokszor hangoztatom, hogy városunk nagy hangsúly fektet a prevenciós előadások megtartására, célzottan korosztályoknak megfelelően.

Közös összefogással, akarással

- Kórházunk kiváló orvosai és ápolói hittel, tudatossággal és hatalmas felelősségvállalással tesznek azért, hogy eredményes és hatásos legyen a megelőzés. Mi hisszük, hogy a rávilágítás, a megbeszélés, a figyelemfelhívás, a szűrés, esély a megoldásra, esély a gyógyulásra! Ebben rejlik az a segítség, melyet a Richter Egészségváros rendezvény is magában hordozott.

- Úgy érzem Kisvárda és a környező települések együttesen ismét bebizonyították, hogy közös összefogással hatalmas dolgokra vagyunk képesek! Megbecsülésre és köszönetre méltó minden ember jelenléte, kórházunk főigazgatójának Hegyi Henrik D–nek és minden egészségügyi dolgozónak a munkája, aki akkor aznap ott volt, és nemcsak saját egészségéért, hanem kórházunk gyermekosztályáért is tett. Szenzációs eredményt értünk el, köszönhetően az emberek tenni akarásának és a közös összefogásnak.

Teréz anya a következőket mondja: „Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket, nagy szeretettel.”

- A Richter Egészségnapon minden ember tett egy kicsit magáért és kórházunk beteg gyermekeiért. És az a sok–sok kicsi egy hatalmas, szeretettel teli adománnyá nőtte ki magát a nap végére. Isten áldjon minden segítő kezet, és védje azokat a gyermekeket, akikért, és akik gyógyulásáért kórházunk a segítő jobbját nyújtotta– mondta zárszóként a város polgármestere Leleszi Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában