Helyi közélet

2018.05.30. 17:39

Itthon is otthon lehetnek

Nyíregyháza - A fesztiválon minden gyermekkel érkező család ingyen vehet részt.

Nyíregyháza - A fesztiválon minden gyermekkel érkező család ingyen vehet részt.

– Legutóbb a megyeszékhely gyermeknapi rendezvényén élvezhették a résztvevők a Családok éve országos sorozat részeként Nyíregyházára érkező roadshow-t. A város számára fontosak a fiatalok, a családok és a nagycsaládosok támogatása, ezért az önkormányzat örömmel tett eleget a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége kérésének és engedte át a Sóstói Múzeumfalut, ahol június 9-én 11 órától várják a látogatókat a Kárpátaljai magyar családok fesztiváljára – ismertette a keddi sajtótájékoztatón dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Valódi értékek

– A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége a térség magyar családjaiért, a magyar közösségek megmaradásáért dolgozik. A tíz szervezet összefogásából létrejött kezdeményezéshez mára közel száz magyarországi és külhoni civil szervezet csatlakozott – vette át a szót Pataki János. A szövetség elnöke kifejtette: a határokon átívelő összefogás célja a hagyományos családmodell, a tudatos családtervezés és a gyermekvállalás népszerűsítése, valamint a nemzeti identitás megőrzése, erősítése.

– A külhoni magyarok az utóbbi években egyre jobban érezhetik, hogy Magyarország szerves részévé váltak, azt azonban, hogy családban és nemzetben élni jó, nem elég szűk körben megélni, meg kell mutatni a nagyvilágnak is. A Családok Éve programsorozat többek között ennek az életérzésnek az intenzív, közösségi megélését teszi lehetővé, akár olyan fiatalok számára is, akik ezt saját környezetükben esetleg kevésbé tapasztalhatták meg. A kárpátaljai családok nyíregyházi fesztiválja jó alkalom lesz arra, hogy a határok által elválasztott magyarok megismerjék egymás kultúráját, népszokásait, és mintát mutassanak a fiatal útkeresőknek is az élet valódi értékeiről.

Több száz család érkezik

– Nyíregyháza egy igazi családbarát város. Ezt a kárpátaljai családi fesztivál önzetlen támogatásával is bizonyította. Az önkormányzat, a helyszínt biztosító Sóstói Múzeumfalu, a Nyíregyházi Állatpark, valamint számos szállásadó egyaránt lelkesen álltak a kezdeményezés mellé. A rendezvényre Kárpátaljáról több mint háromszáz, a közeli és távolabbi hazai városokból további több száz család jelezte előzetesen a részvételét. Az eseményen minden gyermekkel érkező család ingyenesen vehet részt – tette hozzá a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége elnöke.

KM


A rendezvény részletes programja

2018. június 9.

11 óra: Megnyitó, köszöntők

11.30: Tűzmadarak Majorette Csoport

11.55: Versek Kárpátaljáról, népdalok, játékok (Vasárnapi Iskolások, Bustyaháza)

12.20: Őszi Rózsa Népdalkör (Kárpátalja)

12.40: Önvédelmi sportbemutató (Miló Viki és tanítványai, Nyíregyháza)

13.10: Fiatal tanárok népzenei műsora (Kőrösmező)

13.40: Énekelt versek (Credo együttes, Ungvár)

14.10: Sárközi, mezőföldi, szatmári, nagydobronyi és felcsíki néptáncok (Csüllő Néptáncegyüttes és a Csipkés Együttes, Ungvár)

14.40: Tréfás táncbemutató (Örökzöld Nyugdíjas Egyesület, Nyíregyháza)

15.10: Nefelejcs Tánccsoport (Aknaszlatina)

15.50: Hucul magyar legenda (színielőadás, Rahó)

16.20: Kárpátalja tegnap és ma (Béres Attila, Ungvár)

16.40: Istenes, hazafias dalok és népzenék gitáron (BorzsaVári Népi Zenekar és a KRISZ Együttes, Kárpátalja)

18–21 óra: A kárpátaljai 3+1 zenekar koncertje

Programok a színpadon kívül: tűzoltó- és mentős bemutató, baba-mama foglalkozás, egészségfelmérés, kézműves foglalkozások, csuhéfonás, hulladék-újrahasznosítási tippek, gyöngyfűzés, bábukészítés, agyagozás, fafaragás, gólyalábas produkciók, reneszánsz babák készítése, játékos vetélkedők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában