Helyi közélet

2018.05.28. 07:30

Lebuktak! Több feketén foglalkoztató megyei cég is rákerült a NAV szégyenlistájára

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Nem éri meg kockáztatni, nagyobb a büntetés, mint a haszon, ha feketén dolgoztatnak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Nem éri meg kockáztatni, nagyobb a büntetés, mint a haszon, ha feketén dolgoztatnak.

Az elmúlt években nőtt a cégek szabálykövető magatartása, kevesebben rizikóznak és bejelentik munkavállalóikat, ennek ellenére is találni feketén foglalkoztató vállalkozást – áll a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) friss közleményében.

Egy gombnyomásra kiderül

S, hogy mennyit javul az adózási morál attól, ha a hatóság nyilvánossá teszi honlapján a szabálytalanul foglalkoztatókat? Joggal merül fel a kérdés, egy biztos: a vállalkozások piaci pozícióit is rontja a negatív listás hely, amiről évekig le sem kerülnek.

Legutóbb április végén frissítette erről szóló adatbázisát a NAV, amelyből kiderül, hogy országos szinten 4118 munkáltató – köztük építőipari vállalkozások, pékségek, kereskedések, vendéglátó szolgáltatások – nem tesz eleget adózási kötelezettségeinek.

– A munkáltató kötelessége bejelenteni a foglalkoztatottakat, és a közterheket megfizetni utánuk – nyilatkozta lapunknak Magyar Norbert, a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóságának sajtóreferense, hozzáfűzte: a foglalkoztatottak, így az alkalmi munkavállalók határidőben történő bejelentésének is a munkába állást megelőzően kell eleget tenni. Ezt elektronikusan a 18T1042E jelű adatlapon és telefonon is megtehetik a munkaadók, de postán vagy személyesen erre nincs lehetőség – mondta el, és kiemelte, hogy az elektronikus bejelentéshez ügyfélkapus regisztrációra van szükség.

Két évig nem kerülhetnek le

– Az adóhatóság honlapján közzéteszi azoknak az adózóknak a nevét, székhelyét, adószámát, a jogsértést megállapító határozat keltét és végrehajthatóvá válásának napját, akiknél megállapította, hogy nem tettek eleget a munkaviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettségüknek. Ha a NAV határozatának bírósági felülvizsgálata iránt keresetet indítottak, az adatok közzététele a bíróság jogerős és végrehajtható határozata alapján történik. – Ha időközben nem követtek el ismételten jogsértést, az adatokat a közzétételtől számított 2 év elteltével töröljük. S, hogy fülelték le a feketén foglalkoztatókat, a szabálytalankodókat?

– Rendszeresen végzünk helyszíni operatív ellenőrzéseket, amelyről a vállalkozások honlapunkon tájékozódhatnak – tudatta a sajtóreferens.

KO

A be nem jelentett foglalkoztatottat foglalkoztató adózók közzétételi listája itt található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában