Helyi közélet

2018.05.03. 17:34

Védőszent vigyázza a tűzoltók minden lépését

Nyíregyháza - A tűzoltó szakma ma is nagy megbecsülésnek és tiszteletnek örvend a társadalom szemében.

Nyíregyháza - A tűzoltó szakma ma is nagy megbecsülésnek és tiszteletnek örvend a társadalom szemében.

– Az igazi tűzoltó mindig tettre kész: szolgálatban, otthonában, ünnepnapokon, munkába menet, vagy éppen hazafelé tartva. Nem kell azonban feltétlenül hivatásosnak lenni ahhoz, hogy valaki tűzoltó legyen: évről-évre egyre többen vannak, akik a mindennapi munkájuk mellett szakítanak időt arra, hogy önkéntes tűzoltóként szolgálják szűkebb és tágabb környezetüket. Őket külön elismerés illeti ezért.

– A tűzoltók munkájára – legyenek hivatásosok, önkormányzatiak, létesítményiek vagy önkéntesek – egyre nagyobb szüksége van a társadalomnak, hiszen fejlődő világunkban újabb és újabb veszélyforrások jelennek meg, amelyek kezelésére fel kell készülnünk – hangsúlyozta a Szent Flórián nap alkalmából, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának Zilahi termében mondott ünnepi beszédében Varga Béla tűzoltó ezredes.

Jobb megelőzni, mint oltani

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság első embere rámutatott: 1991 óta május 4-e a tűzoltók ünnepnapja, mikor is Szent Flórián előtt tiszteleg az állomány. A tüzes mesterségek védőszentjének élete és halála az emberiesség, az önzetlen segíteni akarás, a hősies bátorság jelképévé vált, alakja megtestesíti a bajtársiasság, a tisztesség és a becsület erényét.

– Ezekkel a tulajdonságokkal napjaink tűzoltói is rendelkeznek, s éppen emiatt, illetve a nap mint nap tanúsított kitartó, alázatos helytállásuk miatt a tűzoltó szakma ma is egyike a társadalom által leginkább megbecsült és tisztelt hivatásoknak. Jól képzett tűzoltókra, világszínvonalú felszerelésekre, gépjárművekre egyaránt nagy szükségünk van, ugyanakkor a megelőzésre is érdemes nagy hangsúlyt fektetni, hiszen a cél az, hogy a lehető legtöbb tűzesetet és balesetet megelőzzük, hatékonyabbá tegyük hazánk tűzvédelmi rendszerét – mutatott rá Varga Béla.

Embert próbáló munka

Elhangzott: a tűzoltók azok, akik elsőként szállnak szembe tűzzel, vízzel, a természeti erőkkel. Sokmilliárdos értéket, számos emberi életet mentenek meg, amelyet a kívülállók gyorsan elfelejtenek, mert egy tudós alkotását, egy felfedezést évtizedekig, sőt évszázadokig lehet emlegetni, de egy eloltott tűz, egy megmentett emberélet csak napi hír a médiában.

Az emberek többsége csak baj esetén szembesül a tűzoltók veszélyes, embert próbáló munkájával. Sokszor el sem tudják képzelni, hogy mekkora fizikai, szellemi erőfeszítést és koncentrációt igényel a felkészülés, az, hogy embertársaik életét, testi épségét úgy tudják menteni, hogy közben maguk is „megússzák ép bőrrel”.

Május 4-én, Szent Flórián napján elsősorban azok jutnak eszünkbe, akik a lángok kevésbé barátságos „arcát” ismerik. De a „tüzes mesterséget” űző kéményseprők is ekkor ünnepelnek, róluk sem szabad megfeledkeznünk, hiszen a kéményseprők munkájukkal jelentős megelőző tűzvédelmi tevékenységet végeznek.

A Flórián szobor üzenete

– Öt évvel ezelőtt, 2013-ban egy civil szervezet, Nyíregyháza önkormányzata, valamint a katasztrófavédelem összefogásával nemcsak a minket körülvevő tér vette fel Szent Flórián nevét, de az előttünk álló szobrot is ekkor állították. Akkor nyíregyháza polgármestere úgy fogalmazott: a térrel és a közterületi műalkotással szeretnék megköszönni a tűzoltók áldozatkészségét, valamint kifejezni, hogy a városlakók és az önkormányzat egyaránt megbecsülik a rendvédelmi dolgozók munkáját – emlékeztetett Dóka Imre szóvivő a Szent Flórián szobornál tartott koszorúzást megelőzően.

Az ünnepi program hagyományos tűzoltómisével zárult a kállósemjéni római katolikus templomban.

Ügyfélszolgálat

Változik a katasztrófavédelem ügyfélfogadási rendje

Május 4-e, a tűzoltónap munkaszüneti napnak minősül a katasztrófavédelem hivatali munkaidőben dolgozó állománya számára, ezért ezen a napon szünetel az ügyfélszolgálat.

A katasztrófavédelem készenléti és ügyeleti szolgálatai ettől függetlenül folyamatosan ellátják a feladataikat.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában