Helyi közélet

2018.05.31. 09:10

"Volt olyan esetem is, hogy el akartak autóval ütni az orvvadászok, végül kilőttem a kocsi bal első kerekét"

Nyírbogdány - Tavasszal a magas, sűrű növényzet miatt nehezebb észrevenni a szokatlan színű állatot.

Nyírbogdány - Tavasszal a magas, sűrű növényzet miatt nehezebb észrevenni a szokatlan színű állatot.

Hivatásos vadászként dolgozik 1975 óta a Nyírbogdányban élő Hajzer Lajos. A Nyírségi Nimród Vadásztársaság területén – a Nyírbogdány, Székely, Ramocsaháza, Laskod határában – lévő vadakat óvja és gondozza. Már az édesapja is hivatásos vadász volt, így nem véletlen, hogy elkötelezte magát a természet szeretetével és a vadgazdálkodással. Amint volt egy kis szabadideje, ment az édesapjával cserkelni, vadászni. Kezdetben erdész vagy vadász szeretett volna lenni, ezért Egerben erdészeti szakközépiskolában tanult, majd amikor végleg a hivatásos vadász szakma mellett döntött, két éves gyakorlatot követően Sopronban vadgazdálkodási technikusi végzettséget szerzett.

Nem szakma, inkább életforma

Egy munkahelyen dolgozik 43 éve, bár kezdetben még Ramocsaházi Nimród Vadásztársaságnak hívták a civil szervezetet.

A hivatásos vadász munkája sokrétű. Hajzer Lajos minden tevékenységet egyaránt szeret, legyen szó etetésről, vadgazdálkodásról vagy éppen vadászatról.

– Nem is annyira munkakör vagy hivatás ez, hanem inkább életmód, életforma. Könnyű megfertőződni a természet szeretetével. Rosszabb ez, mint a drog, mert ebből nem lehet kigyógyulni. Bármilyen időjárás is legyen, mindig van mit csinálnunk, akár mínusz 20 fok van, akár magas a hó, vagy éppen szakad az eső. Ugyanakkor nem nagyon ismerjük az ünnepet, hiszen gyakran éppen akkor vannak a vadászatok – mondta érdeklődésünkre Hajzer Lajos.

A hivatásos vadásznak óvnia is kell a vadásztársasághoz tartozó területen élő vadakat. Vajon az elmúlt évtizedekben találkozott-e rapsicokkal?

– Jól emlékszem az 1996/1997-es évre, mert akkor hét lőfegyvert is elvettem az orvvadászoktól. Akkor kezdődött ugyanis egy újabb tíz esztendős ciklus, és sokan azt hitték, hogy most már mindenki vadászhat. Volt olyan esetem is, hogy el akartak autóval ütni az orvvadászok, végül kilőttem a kocsi bal első kerekét. Ezzel a kocsival menekültek, én meg üldöztem őket. Végül összetört az autóm, de az övék is. Ellenem indult eljárás szándékos közúti veszélyeztetés miatt, mivel én bűncselekményt követtem el, az orvvadászok pedig csak szabálysértést. Aztán megszüntették ellenem is az eljárást. Ha az ember orvvadásszal találkozik, fontos a határozottság: minél rövidebb idő alatt kell őket leszerelni, s hívni telefonon a rendőrséget és a kollégákat.

– Mióta önálló kategória a büntető törvénykönyvben az orvvadászat, visszaszorult az illegális vadászatok száma, kevesebb az orvvadász, s egyre kevesebb az illegális lőfegyverek használata is. Ebben szerepet játszott az is, hogy sokan közülük levizsgáztak. Visszavonulóban van tehát az orvvadászat, de nem dőlhetünk hátra, hiszen amíg lesz vad, lesz orvvadász is.

Elfogadják vezetőnek

Van-e egy hivatásos vadásznak kedvenc vadállata?

– Négy éve ismerek egy fehér őzsutát, ami most 6 éves lehet. A szemét még nem láttam közelről, így nem tudom megmondani, hogy albínó-e vagy pedig csak pigmenthiányos. A gidái természetes színnel születnek. Télen ő vezeti a rudlit, vagyis az őzek csapatát. Talán a koránál fogva vagy a tapasztalatának köszönhetően fogadják el a többiek vezetőnek. Télen gyakrabban láttam, de tavasszal a magas, sűrű növényzet miatt nehezebb észrevenni.

Apáról fiúra „öröklődik”...

A Hajzer családban több generáción keresztül is apáról fiúra száll a természet szeretete és a vadgazdálkodás iránti érdeklődés, hiszen Hajzer Lajos fia, Hajzer Szabolcs vadgazdamérnök, illetve vadgazda szakmérnök lett, s napjainkban megyénkben ő az egyik tájegységi fővadász. Sőt, a jövőt jelentő unokák is szeretik a természetet, illetve érdeklődnek a vadászat iránt…

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában