Helyi közélet

2018.06.25. 17:39

Búcsú az osztályvezető sebész főorvostól

Nyíregyháza - Életének 88. évében elhunyt dr. Dohanics Sándor nyugalmazott sebész főorvos, a Jósa András Oktatókórház II. Sebészeti Osztályának egykori osztályvezető főorvosa. Ennyi egy rövid gyászhír, mely hosszú, küzdelmes, de alkotó életutat takar.

Nyíregyháza - Életének 88. évében elhunyt dr. Dohanics Sándor nyugalmazott sebész főorvos, a Jósa András Oktatókórház II. Sebészeti Osztályának egykori osztályvezető főorvosa. Ennyi egy rövid gyászhír, mely hosszú, küzdelmes, de alkotó életutat takar.

Felbecsülhetetlen tudás

Mindig sebészorvos szeretett volna lenni, hiszen már egyetemi évei alatt is bejárt a nyíregyházi sebészetre, dr. Eisert Árpád főorvos úr műtéteinél asszisztált. Mestere tehetsége, tudása lenyűgözte, követni akarta őt ezen a pályán. Az első nyíregyházi szívműtétnél is jelen lehetett a szeretve tisztelt főorvos asszisztenseként. 1957-ben a Jósa András Oktatókórház sebészetére került, és ott is maradt nyugdíjazásáig, sőt a Szülészeti Osztály sebészeti konzultánsaként még azon túl is.

A Sóstói úti kórházban, ahogy mi neveztük, a „szaniban”, 1976-tól a II. számú Sebészeti Osztály önálló osztályként kezdhette meg működését. Dohanics főorvos úr dr. Fábián Sándor mellett szeptikus csontbetegségek és tbc-s, szeptikus mellkasi betegek ellátásában kamatoztathatta felbecsülhetetlen sebészeti tudását. Mire mi, tanítványai odakerültünk, már teljes sebészeti ellátást, szakrendelést, ügyeletet adott az osztály.

A főorvos úr a népbetegséggé váló érszűkület sebészeti megoldásait is megtanulta, a Városmajori Klinikán szerzett érsebészeti gyakorlatot. A hatvanas és hetvenes években már olyan érműtéteket végzett Nyíregyházán, amelyeket akkor még vidéki kórházakban nemigen tudtak. Tulajdonképpen a semmiből egy új érsebészeti részleget teremtett a megyeszékhelyen. Máig csodálattal emlékszünk arra, hogy ezeket a kezdetben nagyon hosszú, fél-egynapos műtéteket hogyan tudta törékeny alkatával fáradság nélkül végigcsinálni, végigasszisztálni. Türelemmel tanította az új jövevényeket, a társszakmákból érkezett gyakornokok is hasznos tudásra tehettek szert mellette. Elbeszéléseiből megismerhettük elődeinket, akiknek a mai tudásunkat köszönhetjük.

Sohasem adta fel

Kiváló képességei ellenére sok kellemetlenség érte vallásos neveltetése, hite miatt. Mindez mély nyomot hagyott benne, hiszen évtizedek múltán is felemlegette, de kitartása, Istenbe vetett hite a nehézségek ellenére is boldog emberré tette őt. A sebészetnek szentelte szinte az egész életét, így akaratereje, hite soha nem engedte, hogy feladja. Drága Főorvos Úr! Hálával tartozunk a jó Istennek, hogy Ön ide született, erre a keleti végre közénk, és hogy itt szolgálhatta a betegek üdvét, a mi tanításunkat és a sebészet fejlődését. Isten vezesse további útján is!

- Volt munkatársai nevében: dr. Sztankó Éva sebész főorvos, Jósa András Oktatókórház -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában