Helyi közélet

2018.06.08. 11:51

Könyves nap az egyetemen

Nyíregyháza - A munkatársak a közelmúltban megjelent köteteiket mutatták be.

Nyíregyháza - A munkatársak a közelmúltban megjelent köteteiket mutatták be.

Könyves napot tartottak a Nyíregyházi Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének oktatói a napokban, az egyetem egyik legtöbbet publikáló intézetének munkatársai a közelmúltban megjelent könyveiket mutatták be – tájékoztatta lapunkat Antal Balázs.

Az Irodalomtudományi Intézeti Tanszék szakmai vezetőjének, dr. Karádi Zsoltnak három tanulmánygyűjteményét mutatták be. Az Erdélyi Helikon vonzásában címűt dr. Antal Attila főiskolai tanár méltatta, kiemelve elmélyült elemzéseit, újszerű megközelítési szempontjait a két világháború közötti erdélyi irodalom első és második generációjába tartozó szerzők költészetéről. Kiemelte a kötet hiánypótló elemzéseit, fontos költemények úttörő megközelítéseit.

A Hangnemek és árnyalatok című kötetről dr. habil Pethő József, a kötet lektora beszélt, elsősorban a sokoldalú kutatót, az érdeklődő embert méltatva a könyv szerzőjében. A Sorsok és századok című, tanulmányokat és kritikákat tartalmazó könyvet dr. Antal Balázs ajánlotta a közönség figyelmébe, kiemelve a kötet regionális kultúrát elemző-bemutató írásait.

Folytatásért kiáltanak

A nyelvtudományi kutatásokba két munkatárs könyveinek bemutatásán keresztül pillanthatott be a közönség. Dr. Zopus András Csíkszentimre családneveinek szótára című munkáját dr. Révay Valéria mutatta be. A székelyföldi település névtani anyagának feldolgozását jelentős vállalkozásnak értékelte, mely folytatásért kiált.

Ugyancsak egy nagyobb vállalkozás első fázisaként beszélt névtani tematikájú kötetéről dr. Sebestyén Zsolt. A Felső-Tisza-vidék folyóvíznevei című mű megalapozhatja Kárpátalja és Máramaros földrajzi névadásának elemző feldolgozását, amikor elkészülnek tervezett folytatásai, a hegy- és a településnevek szótárai.

Végül két szépirodalmi kötetet, Antal Balázs Le címmel megjelent, novellákat tartalmazó könyvét és Vad című verseskötetét méltatta Gerliczki András. Elemzése szerint a két könyv a magyar irodalom szegénységtematikájú vonulatához kapcsolódik, bár többféle beszédmód, többféle téma is helyet kap bennük.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában