Helyi közélet

2018.06.05. 16:27

Kuriózumok a templomban

Nyíregyháza - A hangverseny után a kórus tagjai sorfalat állva képeztek hidat a város felé, így engedték útjára a közönséget.

Nyíregyháza - A hangverseny után a kórus tagjai sorfalat állva képeztek hidat a város felé, így engedték útjára a közönséget.

Az amerikai Singing Saints Concert Choir közel 50 fős vegyeskara dr. Jerrode Baker Marsh karnagy vezetésével május 17. és június 4. között Németország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia tizenkét városában adott koncertet, és hazánkat is beiktatták a turné állomásai közé.

Híres az egyházzenei képzés

A közép–európai turné egyetlen magyarországi állomásán Nyíregyházán adott koncertet a Concordiából érkezett együttes, amelynek tagjai a Missouri államban lévő concordiai Saint Paul Lutheran High School diákjai. Az amerikai evangélikus középiskola híres egyházzenei képzéséről, a tagok a karének mellett szólóban és kamarakórusban is énekelnek, de hangszeren is játszanak.

A nyíregyházi evangélikus nagytemplomban adott több mint egy órás koncertprogram egyházzenei feldolgozásokra épült. A klasszikus darabok mellett XX–XXI. századi amerikai zeneszerzők darabjait is hallhatta a nagyközönség, ami valódi kuriózum volt autentikus amerikai előadásban. Izgalmas együttélése volt a koncert Bach, Billing, Loosemore XIX. századi hangzásvilágának és a kortárs Robert De Cornier vagy Moses Hogan 2000-es években írott darabjainak. A nagykoncerten kamaradarabok és a templom hangzásvilágára építő dicsőítő szólóénekek is felhangzottak.

Dalok a szabad ég alatt

A hangverseny egy különleges jelenettel zárult: a kórustagok elsőként hagyták el a templomot, majd annak kapujánál, éneklő sorfalat állva képeztek hidat a város felé, így engedték újukra az őket megtisztelő közönséget. A nézők sokáig a templom előtt hallgatták tovább az éneket, így a koncert hivatalos része után több dal hangzott el a szabad ég alatt, amit a járókelők is szívesen hallgattak.

A kórus fiataljai látogatást tettek az Emmaus gyülekezet időseinél, és a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákjainál. A magyarországi villámlátogatást követően Szlovákiában folytatódott a közép–európai koncertkörút.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában