Helyi közélet

2018.06.01. 08:01

Megszületett hazánk hűtlenségi térképe - Szabolcsban élnek a leghűségesebb párok!

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az elcsábuláshoz vezető út kielégítetlen érzések macskakövével van kirakva. 

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az elcsábuláshoz vezető út kielégítetlen érzések macskakövével van kirakva. 

Meglepő dolog derült ki rólunk, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élőkről, miután a viszony.hu kutatásai alapján a közelmúltban megszületett hazánk hűtlenségi térképe. Ebből világosan kiderül, hogy a legtöbb kalandor Budapesten él, de Győr-Moson-Sopron és Csongrád megyében is sokan tartanak szeretőt a párkapcsolatban élő nők és férfiak. Megyénknek nincs miért szégyenkeznie, hiszen itt élnek a leghűségesebb emberek.

Miközben a miértre Lévai Ágnes Melinda szakpszichológusnál kerestük a választ, sikerült beszereznünk a hosszú, boldog párkapcsolat receptjét is…

A statisztika szerint az emberek többsége félrelépett már életében legalább egyszer, és ami rossz hír: a 80 százalékuk egyáltalán nem bánta meg a hűtlenkedését. Mi több, sok visszaesőt találni az elkövetők között. Magyarország 2018. májusában napvilágot látott, a viszony.hu kutatásai alapján készült hűtlenségi térképe arról árulkodik, hogy legtöbben Budapesten keresnek maguknak szeretőt, a hűtlenség terén a főváros magasan vezet, és szorosan követi Győr-Moson-Sopron és Csongrád megye. Szeged, Pécs, Debrecen, Veszprém és Szombathely is az élmezőnyben szerepel. De vajon hol élnek a leghűségesebb emberek? Nagyon úgy fest, hogy Nógrádban, Tolnában és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében!

Sok függ attól, ki mit hoz egy kapcsolatba otthonról, és itt nem az anyagi javakra, hanem a neveltetésre gondolok." Jávor Pál

Elváltak útjaik…

– Nem azért csaltam meg a feleségemet, mert fájdalmat akartam okozni neki, sőt azt sem mondhatnám, hogy a szex miatt menekültem egy másik nőhöz – vallotta be Attila, nyolc év után miért kötöttek ki a bíróságon, és mondatták ki a válásukat. Elmentünk párkapcsolati tanácsadásra, de mire odaértünk, már mind a ketten tudtuk, hogy az „örökké tartó” igenünk végérvényes nem lesz. Minden csodásan indult, hatalmas szerelem volt a miénk, majd jött a két gyerek, s Éva minden idejét nekik szentelte. Güriztem, hajtottam és szükségem lett volna nekem is megértésre, támogatásra, elismerésre. Otthon, a családom körében vágytam erre, mégis kívülről kaptam meg.

– Eleinte csak beszélgettünk, nagyszerű érzés volt, hogy rám is jut idő, újra fontosnak és férfinek éreztem magam. Minél jobban elhidegültem a feleségemtől, annál jobban vágytam arra a másikra, végül beleszerettem. Abszurdnak hangzik, de ma is szeretem Évát és imádom a gyermekeimet. Persze, volt lelkiismeret-furdalásom, sokat vívódtam, azonban szégyent nem éreztem. Ma is azt gondolom, jobb így mindkettőnknek és a gyerekeknek is. Ha egy boldogtalan, civakodó, veszekedő apa-anya kapcsolatban nőnek fel, sokkal jobban megviselte volna őket, mint az, hogy elváltunk, de akkor látjuk egymást és annyi időt töltünk együtt, amennyit csak akarunk. Ahhoz, hogy egy kapcsolat jó működjön, két ember kell, s ahhoz is, hogy időben elkezdjék megoldani a gondokat. Az elcsábuláshoz vezető út kielégítetlen érzések macskakövével van kirakva, s minél több van belőle, annál messzebb, a válásnál lesz vége.

A bizalom összetartotta őket

A nyíregyházi Jávor Pál és felesége az 53. házassági évfordulóját ünnepli az idén. Pali bácsi elárulta, 24 évesen, a katonaidő letelte után döntött úgy: újabb, ezúttal sírig tartó „hűséges szolgálatra” jelentkezik, mégpedig szíve hölgyénél, Erzsikénél. Több mint félszáz éve, hogy az ifjú pár kimondta egymásnak a boldogító igent. Arra kértük őket, árulják el a hosszú, boldog házasság titkát – merthogy az övék ilyen!

Egymásért, ne pedig egy másért

– Sok függ attól, ki mit hoz egy kapcsolatba otthonról, és itt véletlenül sem az anyagi javakra, hanem a neveltetésre gondolok. Szegényen, de boldogan kezdtük a közös életünket, egymást segítve, szeretetben támogatva teremtettük meg mindazt, amink van – fejtegette Erzsike, hozzátéve: időbe telik, mire összecsiszolódik két ember, a baj az, hogy a mai fiatalok többsége ennek az esélyét sem adja meg egymásnak, külön költöznek, megszakítják az érintkezést ahelyett, hogy megbeszélnék a problémákat.

– A kölcsönös megértés, szeretet és türelem elengedhetetlen a házasságban. Mindenhol előfordul néha tányércsörrenés, a kérdés az, hogyan kezeljük a konfliktusokat. Képesek vagyunk-e lehiggadni, tiszteletet és együttérzést tanúsítva megbeszélni a dolgokat, s ha indokolt, őszintén bocsánatot kérni a másiktól? Ha így teszünk, a problémák végére békülő, nem pedig búcsúcsókkal tehetünk pontot, és jó esély van rá, hogy együtt, kéz a kézben élhetjük meg a rózsa-, az ibolya-, a rubin-, az arany-, a gyémánt-, de akár a koronaékszer-lakodalmat is! – vélekedett Jávor Pál.

- PI, KO, BM -


Jóban-rosszban kitartani nem könnyű

Lévai Ágnes Melinda szakpszichológus, családterapeuta szerint a hűség fogalma, és az arról gondolkodás, az ahhoz viszonyulás sokat változott az elmúlt évtizedekben. Kitartani a választott pár mellett jóban-rosszban, nem mindig könnyű. Ehhez elsősorban tudni kell elköteleződni.

– A párkapcsolatok alappillére, hogy folyamatosan fenntartsák az egymás iránti érdeklődést, szenvedélyt, megértsék egymást, az érzelmeikről és a kapcsolatukról szóló beszélgetések segítenek felfedni a háttérben húzódó esetleges félelmeket, megbántottságot, vagy egy lappangó hiányérzetet – mondta a szakember, majd kiemelte azt is, hogy szabad egy kapcsolaton belül konfrontálódni is, arra törekedve, hogy a konfliktust, félreértéseket tisztázzák.

– Egyre több, még gyermektelen, fiatal, de akár a 3 gyermekes házaspárok is keresik a lehetőséget kapcsolatuk újragondolásához, hogy visszataláljanak egymáshoz, hogy fenntarthatóvá tegyék hűségüket – osztotta meg tapasztalatát a családterapeuta.


[related-post post_id="3739130"]

[related-post post_id="2955866"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában