Helyi közélet

2018.06.19. 16:13

Mindannyiunknak létkérdés a múlt ismerete

Rakamaz - Megkésve bár, de törve nem, lovas zarándokok érkeztek vasárnap este a Rakamazi Teknősház Látogatóközponthoz, ahol az intézmény dolgozói történelmi zászlókat lengetve fogadták őket.

Rakamaz - Megkésve bár, de törve nem, lovas zarándokok érkeztek vasárnap este a Rakamazi Teknősház Látogatóközponthoz, ahol az intézmény dolgozói történelmi zászlókat lengetve fogadták őket.

Megérdemlik a főhajtást

A fejedelem vezette első honvédő háború 1111 éves évfordulójának évében a történelemszerető közösség együtt emlékezett a Pozsonyi csata hőseire, történelmi pillanataira. Petraskó Tamás Tibor, a zarándoklat vezetője elmondta: június 9–én Vereckéről indultak útnak, a túra a Pozsony alatti Dévényi kapuban ér majd véget, számtalan nevezetes helyszínt érintve út közben. – A megállóhelyek mindegyikén nagy szeretettel fogadnak minket, nem volt ez másképp Rakamazon sem, ahol az önkormányzatnak szívügye a történelmi, kultúrtörténeti értékek megőrzése és ápolása – mesélte Rege nyergében ülve a magyar kultúra lovagja, majd hozzátette: a pozsonyi diadalban elesett honvédő magyar hősök megérdemlik, hogy az utókor fejet hajtson előttük. A zarándokúttal az ő emlékük előtt tisztelegnek. – Minden generáció számára létkérdés a múlt ismerete, az elődeink tisztelete, értékrendjük, hitviláguk megértése és átérzése – summázta a lovas zarándok.

Élesen hatottak Tompa szavai

A rakamazi önkormányzat sem maradt adós az együttműködés szalagjával az ünnepi eseményen, ahol Bodnár László polgármester kötötte fel a díszt a lovasok zászlórúdjára. Takácsné Bánlaki Anikó alpolgármester Tompa Mihály szavaival kívánt további erőt és kitartást: „Irtsd a gonoszt, a jót neveld, védd! / Szent célon függjön szíved, elméd! / Gyógyítgasd mély sebét fajodnak, / Küzdj, – törj, – áldozz – s követni fognak!”

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában