Helyi közélet

2018.06.12. 14:36

Pimasz kis szárnyasok lepték el Nyíregyházát - De mik ezek?

Nyíregyháza - A "Mi szem szájnak ingere" kifejezés mostanában nem a terülj-terülj asztalkámra, sokkal inkább arra a milliónyi levéltetűre értendő, amelyek a légteret benépesítve annyi kellemetlenséget okoznak mindannyiunknak.

Nyíregyháza - A "Mi szem szájnak ingere" kifejezés mostanában nem a terülj-terülj asztalkámra, sokkal inkább arra a milliónyi levéltetűre értendő, amelyek a légteret benépesítve annyi kellemetlenséget okoznak mindannyiunknak.

Nem csupán a kerékpárosoknak ajánlatos összezárt ajkakkal és szemüvegben tekerni, de a gyalogosok is szenvednek a szemükbe, szájukba berepülő tetvektől, hogy a kis pimaszokat csalogató sárga pólóban közlekedőkről már ne is beszéljünk.

Azt azért nem árt tudni, hogy ezek a zsenge hajtásokat és leveleket szívogató, így megszállt tápnövényeiket legyengítő, sokszor még vírusokkal is megfertőző, apró rovarok szárnyas, - úgynevezett migráns - nemzedéke most igyekszik áttelepülni "szűz legelőkre" hogy aztán ott újabb, kártékony kolóniákat hozzanak létre. Ennek megelőzése érdekében - ha korábban el is mulasztottuk -, most érdemes fellépni ellenük.

A levéltetvek elleni védekezésre is érvényes, hogy csak az időben végzett kezelés lesz eredményes! Jó tudni, hogy a levéltetvek általában a levelek hátoldalán élnek, tehát a permetezésnél a rovarölő szereket oda kell irányítani az előtt, hogy a levelek összesodródnának a tetű szívogatás következtében.

A tetvek által felingerelt olvasó, aki idáig ért az olvasásban, türelmetlenül kérdi: Jó, jó de mivel permetezzek? E helyütt a korrekt válasz csupán annyi lehet: kérje ki a szakáruházi eladó, vagy a gazdaboltos tanácsát, aki egyaránt tud ajánlani ökológiai termesztésben használatos-, vagy levéltetű irtó kémiai szerket.

Elgondolkodtató az egyik öko beállítottságú internetes oldal tanácsa is: Ahol kicsi gyerekek is élnek, nagyon óvatosan kell bánni a veszélyes mérgekkel és lehetőleg kerülni a mérgek használatát. Ilyen esetben például minden tetű, bogár, és vérszívó ellen bevethetjük a szódabikarbónás (1 liter vízbe 1 kávéskanál) permetezést.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország június 13-i számában és a kelet.hu-n.

A NYÍRVV közleménye:

A városban tapasztalható levéltetű invázió ellen a NYÍRVV Nonprofit Kft. elkezdte a rendkívüli védekezést.

A kártevők a meleg, párás időjárás miatt indultak tömeges szaporodásnak. A permetezést szélcsendes időben, napnyugta után méh- és rovarkímélő technológiával végzik. A felhasznált növényvédőszerek a közterületi alkalmazás miatt lassabb és kevésbé hatékony védekezést biztosítanak, ugyanakkor emberre és melegvérű állatokra nem jelentenek veszélyt. A kártevők irtása előreláthatóan két hetet vesz igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában