Helyi közélet

2018.07.27. 13:09

A népzene nagykövetei

Nagykálló-Harangod - Kiállítással és nagyszabású jubileumi koncerttel ünnepelt a Bürkös zenekar a Téka táborban.

Nagykálló-Harangod - Kiállítással és nagyszabású jubileumi koncerttel ünnepelt a Bürkös zenekar a Téka táborban.

Az idei Téka Népművészeti Táborban, szerdán ünnepelte megalakulásának huszadik évfordulóját a Bürkös zenekar. Az együttes múltját megörökítő képekből délelőtt kiállítás nyílt, este pedig nagyszabású jubileumi koncerttel és táncházzal ünnepeltek a zenészek, vendégeik és a táborozók.

Zenésztársak és barátok

– A zenekar 1998-ban, Bürkös banda néven alakult, 2003 óta működik a jelenlegi felállásban. Akkor találkoztunk és döntöttünk úgy, hogy együtt folytatjuk az utunkat. A célunk az autentikus magyar népzene fenntartása, megismertetése a nagyközönséggel – akár hazánkban, akár a nagyvilágban – mondta el érdeklődésünkre Kerezsi Antal hegedűs. Hozzátette: számos néptáncegyüttes kísérőzenekara a Bürkös, néptáncfesztiválok állandó közreműködőiként sokat utaznak külföldre is. Az együttes az idén bekerült a megyei értéktárba, ami nagy megtiszteltetés számukra, egyben ösztönzi őket arra, hogy töretlen hittel és lelkesedéssel folytassák eddigi munkájukat.

Kerezsiné dr. Kulcsár Annamária 2005-ben csatlakozott a zenekarhoz, a Bürkösön belül ismerte meg férjét. – Tizenhárom éve, hogy a csapat tagja vagyok, mostanra a fiúk nemcsak zenésztársaim, hanem a barátaim is lettek. Ma már mindannyiunknak van családja, és gyermekeinket is igyekszünk a népzene, népművészet szeretetére és tiszteletére nevelni. Számomra ez a legfontosabb – árulta el a Bürkös énekese.

Földrészeken átívelő kapcsolat

Amikor 2012–13-ban Palazsnik László brácsás az együttes tagja lett, éppen az átalakulás időszakát élte a formáció. – A Bürkös egyik felével, Tamással és Barnussal gyermekkorban, Tónival a középiskolás éveim, míg Ancsival a főiskolai tanulmányaim idején ismerkedtem meg. A megalakuláskor még mindannyian nagyon fiatalok voltunk, a céljaink is eltértek a mostaniaktól. Gyerekként imádtunk muzsikálni, a zene volt a mindenünk, remélem, hogy ennek az elhivatottságnak van is eredménye. Bízom benne, hogy az utánunk jövő generációkat is ennyire fogja érdekelni az autentikus magyar népzene megőrzése és továbbadása.

– Laci után egy évvel kerültem be a csapatba. Azt elfelejtette elmondani, hogy az ő ötlete volt a Bürkös és a Tiszahát fúziója, neki köszönhetjük, hogy ma együtt muzsikálhatunk – jegyezte meg Dezsőházi Tamás prímás. – Minden, amit megyei és régiós szinten ki lehet hozni egy zenekarból, azt maximálisan megpróbáljuk kiaknázni úgy a koncertekkel, mint a táncegyüttesek kiszolgálásával. Utóbbit országos és határokon, földrészeken átívelő együttműködések teszik még hatékonyabbá, hiszen kapcsolatban vagyunk argentin, uruguay-i, brazíliai magyar és ausztrál néptáncegyüttesekkel is.

Nagy Barna nagybőgős az előtte szólókkal egyetértve szeretett volna köszönetet mondani családtagjaiknak, barátaiknak, mert támogatásukkal lehetővé tették, hogy részese legyen a Bürkös életének és mindennapjainak.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában