Helyi közélet

2018.07.13. 07:21

Aratás - GPS-es technológiával dolgoznak a timári földeken

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A megyei gazdálkodók néhány napon belül végeznek a búza betakarításával. Csütörtökön Timáron jártunk, ahol testközelből figyelhettük meg, hogyan dolgozik egy aratógép, ahogy egy GPS-es vezérlésű traktor fülkéjébe is beülhettünk.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A megyei gazdálkodók néhány napon belül végeznek a búza betakarításával. Csütörtökön Timáron jártunk, ahol testközelből figyelhettük meg, hogyan dolgozik egy aratógép, ahogy egy GPS-es vezérlésű traktor fülkéjébe is beülhettünk.

– Üljön át az én autómba, ezzel könnyebben kijutunk a búzaföldre – fogadott bennünket Pásztor András, aki több órán át azért volt segítségemre, hogy testközelből éljem át, hogyan aratják a búzát. Megfogadtam a Timári Vetőmag és Szárító Kft. ügyvezetőjének szavait, és be is pattantam a terepjáróba. Néhány perc zötykölődés után már kint is voltunk a kis szabolcsi község határában, ahol már kora reggel óta szorgalmasan dolgoztak az aratógépek, a búzatáblákon fel s alá jártak a kombájnok.

Pici, a programozó

– Ezeknek a gépeknek a „bendőjébe” nagyjából 70 mázsa búzaszem fér el, miután a kombájn megtelt, átszórja a szemeket hozzám – mutatott a traktorra erősített pótkocsira Losonczky Zoltán, becenevén Pici, akitől megtudtuk: nem csak aratáskor, vetéskor is aranyat ér ez a traktor, ugyanis műholdas technológiával vezérelhető.

– Ezzel vetettem a napokban kukoricát. Nekem „csak” annyi a dolgom, hogy indulás előtt a fülkében beprogramozom a gépet, aztán a traktor teszi szépen a dolgát. Nincs felesleges kanyar, nincs rávetés, kevesebb vetőmagot és üzemanyagot fogyasztunk, illetve a sortávolság is tökéletes lesz – foglalta össze a navigációs rendszer számos előnyét Pici, majd hozzátette: senki sem születik úgy, hogy kezelni tudja ezt a programot, neki is el kellett járnia egy speciális tanfolyamra. – Eleinte idegen volt ez az egész, ebben-abban hibáztam is, de mára már flottul megy a dolog – tette hozzá.

Légkondis fülke

A rövid, de annál tartalmasabb diskurzus után újfent hellyel kínáltak, ezúttal egy légkondicionált fülkéjű, nagyjából 160 mázsás, úgy 90 millió forintot kóstáló kombájn „anyósülésén”.

Pásztor Gyulával munka közben beszélgettünk.

– Harminckilenc éve vezetek különféle aratógépeket, akkoriban egy SZK-4-esen kezdtem. Az még nyitott volt, fázni nem igazán fáztam… – mesélte mosolyogva, ám azt is megjegyezte: akkoriban nem voltak ilyen forróak a nyarak, meg hát fiatalabb is volt majd’ negyven évvel.

– Ma már könnyebb a dolgunk, egyre modernebb gépekkel jönnek ki a gyártók. Hogy mennyire veszélyes üzem az aratás? Szerencsére nekem még nem volt semmiféle balesetem, de egy biztos: nem árt észnél lenni – fogalmazott Pásztor Gyula a kombájn ütemes zúgása közepette.

– Sokat kell dolgozni ahhoz, hogy jó minőségű és bőséges legyen a termés – ezt már újra Pásztor András fogalmazta meg nekem, mikor már tisztes távolságból figyeltük a kalászokat zabáló sárga munkagépeket.

– Ez igaz mindenre, a repcére, a kukoricára vagy a borsóra is. Fontos az öntözés, a növényvédelem, a műtrágyázás, az agrotechnika, a minőségi, lehetőleg fémzárolt vetőmag. Egyszer az egyik gazda azt mondja nekem: minek permetezzek, ha egy barátomnak így is el tudom adni a kukoricát? Erre én visszakérdeztem: jó, de meddig? – elevenített fel egy gazdatársával folytatott beszélgetést a Timári Vetőmag és Szárító Kft. ügyvezetője.

– Sajnos sok gazdálkodó nehezen azonosul ezzel a szemléletmóddal – összegezte tapasztalatait a szakember.

Tényleg igaz a mondás?

Azon már csak az elköszönés után, már a saját autóm kormányánál ülve gondolkodtam el: talán nem véletlenül szól a sokat emlegetett közmondás úgy, ahogy.

Ki mint vet, úgy arat…

Átlag feletti lett a hozam

Timári látogatásunk során volt szerencsénk Lipécz Istvánnal is találkozni, aki a Pásztor András-féle szemléletmódot követi: fontos számára a jó vetőmag kiválasztása, a növényvédelem és a korszerű agrotechnika.

– A szezon előtt még nem gondoltam volna, hogy ilyen jó búzatermésem lesz. A mennyiségre egy szavam sincs, hiszen 7 tonna/hektáros hozamot tudtam produkálni. A minőség egy kicsit gyengébb, de nem panaszkodom – fogalmazott lapunknak a gávavencsellői gazdálkodó, majd hozzátette: az értékesítéssel sem hiszi, hogy gondja akadna.

– Egy stabil kereskedői körrel tartom évek óta a kapcsolatot. Az eladást nem kapkodom el, még várok egy kicsit, megnézem, hogyan is alakulnak a felvásárlási árak – mondta Lipécz István.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában