Helyi közélet

2018.07.03. 16:14

Emléket állítottak az utódok a matolcsi fejfafaragónak

Tunyogmatolcs - A fejfák, szerszámok, használati tárgyak mellett családtörténeti források is láthatóak.

Tunyogmatolcs - A fejfák, szerszámok, használati tárgyak mellett családtörténeti források is láthatóak.

Újabb anyaggal gazdagodott Tunyogmatolcson a Matolcsi Református Egyház régi parókia épületében lévő helytörténeti kiállítás. Egy „elmúlt” foglalkozást felidézve – halálának 50. évfordulója alkalmából – létrehozták Kiss Lajos (1880-1968) matolcsi fejfafaragó emlékének tisztelgő kiállítást.

Tisztelet a nagypapának

A családi hagyatékból származó relikviák – eredeti restaurált fejfák, szerszámok, használati tárgyak – mellett a családtörténeti kutatás eredményei, valamint a néprajzi forrásból és sajtóból származó adatok olvashatóak az információs lapokon, amelyek bemutatják az egykori kerékgyártó mester életútját, tevékenységét. Az emlékhely tervezésében és kialakításában nagy szerepet játszott Szabó Menyhért helytörténeti kutató, akinek anyai nagyapja volt Kiss Lajos fejfafaragó. Több segítő is közreműködött a múltat megidéző tárlat megvalósításában, amelyet június 30-án a Matolcsi Református Egyház családi napi rendezvényén nyitottak meg ünnepélyesen.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában