Helyi közélet

2018.07.12. 16:28

Hatékony hazánk első hálózati energiatárolója

Levelek - Az új technológia a jövő energiahálózatának egyik alapelemét jelentheti.

Levelek - Az új technológia a jövő energiahálózatának egyik alapelemét jelentheti.

Az Európai Unióban egyedülálló Magyarország példája: a technológiai innováció ösztönzése és az ellátásbiztonság erősítése érdekében törvényi szinten engedélyezett az energiatároló egységek villamosenergia-hálózatba integrálása. Az első ilyen hálózati energiatároló egységet az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. üzemelteti az országban. Az új eszközt Leveleken tesztelték, ahol már nagy számú napelem működik – adta hírül honlapján a szolgáltató.

Kérdések és válaszok

A leveleki beruházás célja az volt, hogy helyi szinten biztosítsa a napelemes rendszerek biztonságos és folyamatos üzemeléséhez szükséges hálózati fogadóképességet, és különösen, hogy válaszokat találjon a közeljövő egyik legégetőbb villamosenergia-elosztói kérdésére: hogyan kezelhetők a leghatékonyabban az elosztóhálózat feszültség- és terhelési viszonyai a napelemek és egyéb energiatermelő berendezések számának rohamos növekedése mellett?

A projekt eddigi tapasztalatai és eredményei alapján a Leveleken telepített energiatároló sikeresen vizsgázott. Biztosítja, hogy a napelemes rendszer hatására a feszültség nem emelkedik a szabványok és a garantált szolgáltatások által rögzített maximális határérték fölé, ezáltal nem okoz károkat más villamos berendezésekben, azaz a megtermelt energia biztonságosan a hálózatba táplálható. Az új rendszer további előnye a szoftveres fejleszthetőség.

Könnyen szállítható

A gyakorlati tapasztalatok alapul szolgálhatnak az E.ON jövőbeni okoshálózattal kapcsolatos projektjeihez. Mivel a rendszer mobil, könnyen szállítható, telepíthető és beüzemeltethető, a tárolóegység később áthelyezhető akár más helyszínekre is, ha a jelenlegi körzetében még nagyobb rugalmassági kapacitásra lenne szükség a tovább növekvő napelemszám miatt.

– Tapasztalataink szerint a megújuló energiaforrások integrációját célzó hagyományos hálózati beruházások nagyon költségigényesek, így az energiatárolás versenyképesebb műszaki megoldássá válhat az elkövetkezendő években. Az ügyfél-elégedettségi, a technológiai és a költséghatékonysági szempontokat egyaránt figyelembe véve döntöttünk úgy, élve a haladó szellemű szabályozási környezet adta lehetőséggel, hogy egy mintaprojekt keretében gyakorlati tapasztalatokat szerzünk az új energiatároló berendezésről.

– Az eredmények megfelelnek a várakozásainknak, úgy látjuk, a berendezés meghatározó eleme lehet a jövő fenntartható energiarendszereinek – mondta Pintér László, az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. Hálózati Innovációs osztályának vezetője.

KM


Kihívás a mérnököknek

A közcélú energiatároló egységek a jövő villamosenergia-hálózatának alapját jelenthetik, hiszen az egyre terjedő megújulóenergia-termeléssel az elosztóhálózatoknak új képességekkel is rendelkezniük kell, illetve új igényeknek kell megfelelniük. Amellett, hogy a hagyományos módon eljuttatják az energiát a felhasználókhoz, a megújuló forrásokkal termelt villamos energiát is fogadniuk kell a területileg szétszórt, akár háztartási méretű berendezésekből. A villamos hálózaton ilyenkor ellenkező irányú energiaáramlás is történhet, mint amire eredetileg tervezték, ez pedig komoly kihívás elé állítja a mérnököket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában