Helyi közélet

2018.07.12. 17:45

Látogatói csúcs született a Múzeumok Éjszakáján

Nyíregyháza - Jelentős húzóerőnek bizonyult a Munkácsy-kiállítás Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Jelentős húzóerőnek bizonyult a Munkácsy-kiállítás Nyíregyházán.

Elkészült az országos összegzés a Múzeumok éjszakája elnevezésű június 23-ai programsorozatról. Eszerint új látogatói rekord született: 422 ezer érdeklődőt regisztráltak a résztvevő intézmények. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkárságának kimutatása szerint a tavalyi 403 ezer látogatóhoz képest az idén mintegy öt százalékkal többen voltak kíváncsiak a színes programokra. Budapesten több mint 166 ezren, vidéken több mint 255 ezren vettek részt a Múzeumok éjszakája eseményein.

Muzeális érték

– A 150 esztendős Jósa András Múzeumban azon a bizonyos napon 1832 főt regisztráltunk. Bár többre számítottunk, az esős, szeles időben ez is megbecsülendő adat. Jelentős húzóerőnek bizonyult az aznap nyílt Munkácsy-kiállítás, amit azóta is sokan tekintettek meg már – reagált megkeresésünkre dr. Rémiás Tibor, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója.

A Múzeumok éjszakáján 429 intézmény 2156 programmal kedveskedett az érdeklődőknek. Az „Ami összeköt: család és kultúra” tematikához 632 program illeszkedett (ebből 184 a budapesti, 448 a vidéki intézményeket érintette).

Toplista is készült, eszerint a legnépszerűbb fővárosi intézmény a Magyar Nemzeti Múzeum volt (több mint 14 ezer látogatóval), a Magyar Nemzeti Galériába 10 ezren, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba 8 ezren látogattak el.

Vidéki viszonylatban a legtöbb, összesen több mint 24 ezer látogatót a debreceni Déri Múzeum és tagintézményei fogadták, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumra 8100, a kecskeméti Bozsó Gyűjteményre 7800, a pécsi Janus Pannonius Múzeumra és tagintézményeire 7100 fő volt kíváncsi.

Muzeális értéknek minősül az is, hogy a Múzeumok éjszakája internetes oldalának látogatottsága megközelítőleg 30 százalékkal emelkedett, a mobilapplikációt 26 százalékkal többen töltötték le, mint az előző esztendőben.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában