Helyi közélet

2018.07.14. 15:18

Megszentelték és megáldották a megújult közutat

Nyírgyulaj - „Minden új út egy új életet jelent” – idézte az atyai intelmet dr. Seszták Miklós.

Nyírgyulaj - „Minden új út egy új életet jelent” – idézte az atyai intelmet dr. Seszták Miklós.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-ban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül országosan több mint 517 kilométernyi út teljes körű felújítását indíthatja el. A program egyik elemeként megyénkben a 4105-ös jelű út több mint tíz kilométeres szakasza újult meg az M3-as autópálya csomópontja és Nyírbátor között.

A Közlekedésfejlesztés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében I. elnevezésű projektet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. európai uniós vissza nem térítendő támogatásból valósítja meg. A kivitelező március végén vette át a munkaterületet, az átadóünnepséget pedig a napokban tartották.

Fontos szerep

Becsei György, Nyírgyulaj polgármestere az út településen betöltött fontos szerepéről szólt, ugyanis a település lakói bármerre akarnak kimozdulni, ezt a szakaszt nem tudják elkerülni. Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke az út a határon átnyúló és a térséget érintő gazdaságfejlesztő szerepét emelte ki. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője szólt a térségbeli nagyarányú közút- és kerékpárút-fejlesztésről, ami a 4912-es, a 471-es főútvonalat és a hozzá csatlakozó alsóbbrendű utak felújítását jelenti. Kiemelte, hogy a 4105-ös számú út köti össze az autópályát a több ezer embert foglalkoztató nyírbátori ipari parkkal.

Csapó László, a Magyar Közút megyei igazgatója a felújítás részletéről adott tájékoztatást, s kiemelte, hogy 12 milliárd értékű útfelújítás történt meg, illetve van folyamatban, ami az országos átlagot jelentősen megha­ladja.

Dr. Seszták Miklós kormánybiztos szólt a Nyírgyulajjal kapcsolatos gyermekkori élményeiről, és egy atyai intelmet idézett, amely szerint „Minden új út egy új életet jelent”. A kormánybiztos gratulált a nyírgyulaji és térségbeli települések polgármestereinek a sikeres településfejlesztési munkához, amelyet fejlesztési miniszterként is támogatott. Örömét fejezte ki, hogy a térségben élő emberek egyik legsúlyosabb problémájának megoldása született meg.

Teljes körű felújítás

A beruházásokat megszentelte Kabály János görögkatolikus esperes, megáldotta Dócs Norbert református lelkész. Az átadóünnepséget az általános iskola diákjainak versei és a tanoda énekműsora színesítette.

Az összekötő út teljes körű felújítása során a kivitelezők a kopóréteg profilmarásáról, a süllyedéseknél a teljes pályaszerkezet cseréjéről, a kiegyenlítő aszfaltréteg és az új kopóréteg terítéséről, az új tartós burkolati jelek felfestéséről, valamint a KRESZ-táblák szükség szerinti cseréjéről és pótlásáról is gondoskodtak.

Biztonság és kényelem

A beruházás eredményeképpen nőtt a forgalombiztonság, nagy mértékben javult az út szolgáltatási színvonala, és az utazási időben is rövidülés tapasztalható. A fejlesztés teljes költsége 826 millió forint volt. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai bíznak abban, hogy a megújult országos közút minden közlekedő megelégedésére szolgál, betölti a neki szánt szerepet, biztosítva a térségi központok, óvodák, iskolák, munkahelyek, intézmények gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb elérését.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában