Helyi közélet

2018.07.18. 12:53

Rendszám nélküli, elhagyatott autók Nyíregyházán - Mi lesz velük?

Nyíregyháza - A rendszámmal rendelkező jármű, mint hulladékká vált jármű, nem szállítható el.

Nyíregyháza - A rendszámmal rendelkező jármű, mint hulladékká vált jármű, nem szállítható el.

– Hónapok óta minden reggel, munkába indulás előtt és este, hazaérkezéskor megakad a szemem egy rendszám nélküli, elhagyatott autón. Az egykor szebb napokat látott kocsi nemcsak elfoglal egy helyet a belvárosban, ahol egyébként is aranyat ér minden parkolásra alkalmas terület, de elcsúfítja a környezetet, s egy idő után, a rozsdásodás miatt, ha elkezd folyni belőle az olaj, nagyobb bajt is okozhat – kereste meg észrevételével lapunkat Kiss László nyíregyházi olvasónk. Többek között arra volt kíváncsi, mi ilyen esetben a tulajdonos kötelessége, mennyi ideig állhat így egy autó a belvárosban, kinek kell bejelenteni, illetve ki szállítja el?

Értesítő a szélvédőn

A kérdéseket továbbítottuk a Nyíregyházi Közterület-felügyelet vezetőjének. Bodrogi László egy KRESZ-szabály idézésével kezdte válaszát: azt a hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, főútvonalon tilos, mellékútvonalon – közterület-használati engedély nélkül – legfeljebb 10 napig szabad tárolni. Az úton e rendelkezések megszegésével tárolt járművet a rendőrség, a közterület felügyelet, a közút kezelője – a tulajdonos költségére – eltávolíthatja.

– A felügyelő a helyi közúton közterület-használati engedély nélkül tárolt, rendszám nélküli járművön, amely a forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, értesítést hagy, amely tartalmazza hogy az értesítő elhelyezésétől számított 10 napot követően a felügyelő az érintett járművet elszállíttathatja – folytatta a felügyeletvezető, hozzátéve: a rendszámmal rendelkező jármű, mint hulladékká vált jármű, nem szállítható el.

Szabályszegésért bírság jár

Műszaki engedély nélkül, vagy forgalomból kivont jármű legfeljebb közterület-bérleti szerződéssel, a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló helyi rendelet szerint 15 napig egy alkalommal tárolható közterületen. Ennek megszegője 50 000 forintig terjedő helyszíni bírságra, közigazgatási, hatósági eljárás keretében magánszemély 200.000 forint, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén 2.000.000 forintig terjedő közigazgatási bírságra számíthat.

A közterület-felügyelet vezetője elmondta azt is, hogy sok (50-60) ilyen bejelentés érkezik hozzájuk, s az intézkedést követően a hulladékká vált gépkocsik 95 százaléka eltűnik a közterületről.

– Nagyon sokszor csupán azért tesznek bejelentést, mert egy jármű hosszabb ideje nem mozdul a helyéről, vagy mert egy ismeretlen autó a lakótelepen parkol ugyanazon a helyen hosszabb ideje, és az ott lakóktól elfoglalja a helyet – említett példát Bodrogi László, és hangsúlyozta: ha egy gépkocsin van hatósági jelzés, érvényes műszakival rendelkezik, a KRESZ szabályait betartva bárhol szabályosan parkolhat.

Bejelentés

A bejelentéseket a felügyelet éjjel-nappal hívható 42/414-118 számán, ügyfélszolgálati időben a Bethlen Gábor utca 1. alatt személyesen, vagy elektronikus úton is meg lehet tenni NYIRHAZAKF hivatali kapun keresztül.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában