Helyi közélet

2018.07.06. 07:48

Szennyeződhettek a vérnyomáscsökkentők

Nyíregyháza - Megingott a bizalom, ezért aki szeretné, lecserélheti vérnyomáscsökkentőjét.

Nyíregyháza - Megingott a bizalom, ezért aki szeretné, lecserélheti vérnyomáscsökkentőjét.

Elővigyázatosságból, a betegek biztonsága érdekében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) június 29-ei hatállyal felfüggesztette több valsartan hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását, a készítmények gyártásához használt hatóanyag feltételezett minőségi hibája miatt. Az OGYÉI a bejelentést követően eljárást indított a hiba feltárása érdekében; egy európai szintű gyógyszerügyi hatóság folytatja le a vizsgálatokat, amelyek lezárásáig a kifogásolható minőségű készítmények átmenetileg nem forgalmazhatók.

Megingott a bizalom

A bejelentés után megingott a betegek bizalma, kérdésekkel bombázzák a patikusokat, háziorvosokat.

– Nem kell abbahagyni a vérnyomáscsökkentő tabletta szedését, azzal okozna igazán nagy bajt a beteg, ha nem venné be az orvos által javasolt adagot – hívta fel az érintettek figyelmét Nagy Zsombor nyíregyházi gyógyszerész, aki elmondta: a szóban forgó 27 készítmény forgalmazását felfüggesztették, de nem hívták vissza a valsartan tartalmú tablettákat, amelyek egyébként saját gyógyszercsoportjukban korszerűeknek számítanak, s jellemzően sokan szedik ezeket. Megerősítette azt is, hogy a gyógyszereket érintő hírek miatt az elmúlt napokban valóban megsokasodtak a kérdések, a betegek ugyanis azt hitték, hogy nem szedhetik tovább a vérnyomáscsökkentőket. – A korlátozás a vizsgálat végéig a forgalmazásra vonatkozik, nem pedig a gyógyszerek használatára – mondta el a szakember. – Nem tudni pontosan, de nem a hatóanyagot, hanem annak hatásstabilitását, vagy minőségét vizsgálhatják, ám aki fél a hatásoktól, első körben kérhet hasonló hatóanyagú és dózisú generikus készítményt a patikustól.

Az OGYÉI a napokban hivatalos sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy egy kínai gyártó által előállított hatóanyag szennyeződése miatt az Európai Unió egész területén átmenetileg kivonták a forgalomból a valsartan tartalmú vérnyomáscsökkentőket, és valamennyi tagállam vizsgálja az OGÉYI honlapján közzétett, kifogásolt minőségű készítményeket.

Ajánlás a helyettesítésre

Mivel a probléma nem csak Magyarországot érinti, hanem az unió összes tagállamát, ezért alapos és körültekintő intézkedés szükséges az esetlegesen fellépő hiányhelyzetek elkerülésére. A zökkenőmentes gyógyszer­ellátás érdekében az OGYÉI felkérésére a Szakmai Kollégium Kardiológiai Tagozata és a Magyar Hypertonia Társaság szakmai ajánlást fogalmazott meg a házi- és szakorvosok részére, amely leírja, hogy milyen hatóanyaggal folytatható a betegek kezelése. A szakterületen működő orvostársaságok az ajánlást eljuttatják a vényfelíró doktorokhoz.

Folyamatosan kell szedni

Az OGYÉI felhívja a betegek figyelmét arra, hogy a gyógyszer szedésének megszakítása miatt megnő a vérnyomás, ami a szívinfarktus és a szélütés kockázatát emeli, ezért az új gyógyszeres terápia átállításig folyamatosan szedjék az addigi készítményüket! Ezzel párhuzamosan pedig maximum egy hónapon belül keressék fel kezelőorvosukat és konzultáljanak vele, milyen készítményt javasolnak a jövőben a leghatékonyabb terápia érdekében.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában