Helyi közélet

2018.07.11. 10:54

Szíriába készül az érsek

Nyíregyháza - Kocsis Fülöp személyesen adja át a szíriai keresztények megsegítésére összegyűlt adományokat.

Nyíregyháza - Kocsis Fülöp személyesen adja át a szíriai keresztények megsegítésére összegyűlt adományokat.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya augusztus 2-án utazik Damaszkuszba, hogy személyesen adja át az elmúlt hónapokban gyűjtött pénzadományt – adta hírül honlapján a Hajdúdorogi Főegyházmegye.

Szíria lakosságának a konfliktus kirobbanása előtt körülbelül nyolc százaléka volt keresztény, együtt élt itt az egyház korai történelme során kialakult minden felekezet, és Jézus nyelvét, az arámit is beszélték néhány kis közösségben.

Irány Damaszkusz

A szíriai keresztények sorsát a magyar görögkatolikus egyház is szívén viseli, ezért tavaly gyűjtést indított. Az összegyűjtött pénzadományokat Fülöp atya Szíriában személyesen adta át.

A jó szándékú embereknek köszönhetően – akik közül többen úgy segítettek, hogy csatlakoztak a Jótékonysági hangverseny a szíriai keresztényekért segélyakcióhoz – az idén újabb összeggel tudja az egyház támogatni a bajba jutottakat. A főpásztor ­augusztus 2-án indul Damaszkuszba, ahol ismét találkozik Naim Gharbi atyával, a damaszkuszi görögkatolikus melkita patriarkátus parókus esperesével – ő az első találkozásuk óta már magyar állampolgárságot is kapott –, valamint több magas rangú egyházi vezetővel és ­segélyszervezet képviselőjével.

Még segíthetünk

A gyűjtés folyamatos, így aki teheti, még most is segíthet a szíriai keresztényeken. Az adományokat a CIB Bank következő számlájára várják: 10702071-69121841-51400006. A kedvezményezett neve Görögkatolikus Metropólia, a megjegyzés rovatba írják be: „Szíriai keresztények”.

A Hajdúdorogi főegyházmegye a Miskolci egyházmegyével és a Nyíregyházi egyházmegyével együtt alkotja a Görögkatolikus Metropóliát, melyet Ferenc pápa 2015-ben hozott létre.

Immár hét éve tizedel

A 2011-ben kezdődött szíriai háború immár hét éve tizedeli az ország lakosságát, dönti romba városait, maga alá temetve utakat, házakat, kórházakat, iskolákat, mecseteket, templomokat és a világörökség több ezer éves kincseit.

Az ország egykor 23 milliós lakosságából jelenleg 5 millió ember él a környező országokban menekültként, 13 és fél millióan pedig súlyos hiányokkal, betegségekkel küzdenek. Az országon belül maradt, de lakhelyét elhagyni kényszerült emberek több mint 6 és fél millióan vannak, közel 5 millióan pedig nehezen vagy egyáltalán nem megközelíthető területeken élnek élelem, áram, gyógyszer nélkül, életveszélyben.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában