Helyi közélet

2018.07.09. 07:35

Uniós támogatásból fejlődnek a strandjaink

Szabolcs-Szatmár-Bereg - <a href="/milliardokbol-fejlodhet-megyenk-turizmusa/3910976" target="_blank">Ahogy arról korábban már beszámoltunk</a>, négy uniós pályázat segítségével több mint 4 milliárd forintot fordítanak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye turisztikai kínálatának fejlesztésére. Ennek részeként elkezdődik a térség legjelentősebb szabadstrandjainak a fejlesztése.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ahogy arról korábban már beszámoltunk, négy uniós pályázat segítségével több mint 4 milliárd forintot fordítanak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye turisztikai kínálatának fejlesztésére. Ennek részeként elkezdődik a térség legjelentősebb szabadstrandjainak a fejlesztése.

– Az 1,3 milliárdos szatmár-beregi projektből a gergelyiugornyai Tisza-part és üdülőövezet fejlesztésére 161 millió forint jut – összegzett Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere, majd hozzátette: nagy értékű sport, játék, bútor és szabad­idős eszközbeszerzéssel az egész partszakaszt korszerűsítik, játszótér is várja majd a gyerekeket.

A fejlesztési támogatásnak természetesen örülnek az érintett településvezetők is, akiket a részletekről kérdeztünk.

– Két pályázatot is nyertünk a Tisza-part fejlesztéséhez – nyugtázta Danó Sándor, Tivadar polgármestere, majd részletezte: – Úgynevezett egylapátos kenukikötő lettünk, ehhez kaptunk 14,5 millió forintot. A homokpad felső végén szabvány méretű móló épült, ami azért hiánypótló, mert amikor magas a folyó víz­állása, akkor is ki lehet kötni. Amíg ez nem volt, előfordult, hogy combig érő iszapban közlekedtek a túrázók. A móló mellett megújult a közel negyven éve átadott illemhely is. A másik pályázaton 21 millió forinthoz jutott a tivadari önkormányzat, a projektet három esztendőn belül kell megvalósítani. Ennek keretében korszerűbbé válik a leamortizálódott recepciós épület, szilárd burkolatú rézsűlejáró készül a homokpad végénél, így a trélerekkel egészen a Tiszáig tolathatnak. Emellett plázst alakítunk ki a homokpaddal párhuzamosan, ami minden bizonnyal még jobban vonzza majd a látogatókat – említette Danó Sándor, hozzátéve, hogy a tivadari szabadstrandot az idén is az önkormányzat működteti, és mindenki ingyenesen használhatja.

– A vízitúra-útvonalak fejlesztéséből nem marad ki az ibrányi Tisza-part, már csak a táj szépsége miatt sem. A Magyar Kajak Kenu Szövetség Felső-Tiszára eső beruházásai között erre a szakaszra – főként eszközök beszerzésére – 19 millió forintot költenek. Öltözők, vizesblokkok, két konténer, műanyag stégek kerülnek a partszakaszra, a túrázók kenukat bérelhetnek majd – mondta el Ibrány alpolgármestere, Trencsényi Imre. A város régi táborhelyét a terület- és településfejlesztési operatív programból újítják meg. Az önkormányzat már korábban is szerette volna régi népszerűségéhez méltó, táborozható állapotban látni a terepet. A 47 milliós forrásból, a következő vakációra rendbe rakják az udvart, filagóriával bővítik, az épület egyes részeit felújítják, szociális blokkokat építenek.

Kiváló minőség

– Nem lehet ráismerni a tiszalöki szabadstrandra, az idei szezonra megújult a teljes üdülő övezet, és a hozzá tartozó infrastruktúra – mondta el lapunknak Gömze Sándor, Tiszalök polgármestere. Fenntartható turisztikai fejlesztés címen, összesen 234 millió forint uniós támogatást nyert az önkormányzat aktív és ökoturisztikai fejlesztésekre. – A mesterséges öblözet 2,4 hektáros vízfelülete fürdésre csalogató, az ÁNTSZ kiválóra minősítette a víz tisztaságát. Mintegy 40 kamionnyi homok került a vízpartra, a hullámtérre mobil építményeket helyeztek ki, új szociális blokkok, egy 74 négyzetméteres mobil konyha és büfé szolgálja ki a vendégeket. A területen egy 350 négyzetméteres műanyag padlózatú rendezvénysátrat szereltünk fel, ahol esős időben is meg lehet tartani a nagyobb rendezvényeket – sorolta a turisztikai fejlesztés elemeit a polgármester. – A Kenyérgyári-holtág horgászhelyeit komfortosabbá tettük, mobil építményekkel, szociális blokkokkal, egy kisebb és egy nagyobb úszóstéges kikötőn lehet megpihenni. A holtágra telepített kamerák képe a település új környezetvédelmi oktatóközpontjában figyelhető, a természetvédelmi bemutatóház valójában egy oktatóközpont lesz, ahol lehetőség nyílik tanév közben az iskolás gyerekek, és kiránduló csoportok számára környezetvédelmi oktatási programok lebonyolítására.

Étterem is épül

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal konzorciumi vezetőként nyújtott be pályázatot, melyben 16 szervezet turisztikai desztinációt alakít, és együttes turisztikai csomagként kívánja fejleszteni a Szatmár és Beregi térséget.

– Az 1,3 milliárdos projektből a Gergelyiugornya Tisza-part és üdülőövezet fejlesztésére 161 millió forint jut – összegzett Filep Sándor. Vásárosnamény polgármestere a beruházásokkal kapcsolatban elmondta: étterem, nyilvános illemhely, zuhanyzó, csomagmegőrző, játszóház, BringaLak – kerékpárparkoló, -kölcsönző, információs pult épül.

– Egy kihasználatlan faházból közösségi házat alakítunk ki, ahol képzéseket, tréningeket, közösségfejlesztő, kulturális programokat szervezünk. Nagy értékű sport, játék, bútor és szabadidős eszközbeszerzéssel az egész partszakaszt korszerűsítjük, játszótér is várja majd a gyerekeket – sorolta a városvezető, az önerőt nem igénylő fejlesztésről.

Parkoló, játszótér és szociális blokk

A dombrádi Tisza-parton komplex fejlesztés várható, ami elsősorban a funkcióbővítést, valamint a terület infrastrukturális és szolgáltatási hiányosságainak csökkentését célozza. Minderre – az önrésszel együtt – közel 100 millió forintot fordít a város önkormányzata. – Az aktív turizmushoz kapcsolódó fejlesztéseket támogató pályázati forrásból 96 millió forintot nyertünk. A pályázat keretében egy 27 férőhelyes parkoló, illetve három korcsoportos játszótér, szociális blokk és kölcsönzőház épül, ahol kerékpárt és kajakot kölcsönözhetnek majd a turisták, s jut majd pénz egy mobilszínpad beszerzésére is – mondta Kozmáné Kasza Veronika, Dombrád polgármestere.

KM


[related-post post_id="3910976"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában