Helyi közélet

2018.08.25. 11:39

A kultúrától jól érezzük magunkat

Nyíregyháza - Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki a nyíregyházi származású előadóművészt.

Nyíregyháza - Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki a nyíregyházi származású előadóművészt.

– Ha egy napig nem csinálok semmit, lelkiismeret-furdalásom van, és felmerül bennem a kérdés: hogy jövök én ahhoz, hogy ennyi időt elszalasszak? – teszi fel az ars poeticának is felfogható kérdést Lutter Imre, akit augusztus 20. alkalmából a magyar nyelv és kultúra megőrzését szolgáló sokoldalú művészi, irodalomszervezői, pedagógiai és publicisztikai munkája elismeréseként Áder János köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkereszttel tüntetett ki.

Nyíregyházi példaképek

A nyíregyházi származású előadóművész, fesztiválszervező, filmes szakember neve nem ismeretlen olvasóink előtt: többször is beszélgettünk vele, amikor Nyíregyháza adott otthont a Kaleidoszkóp VersFesztiválnak, jelentek meg lapunkban írásai, de a ZIG Singers koncertjeinek is visszatérő vendége. Fontos számára ez a város, így nyilván nem véletlen, hogy példaképei és tanítómesterei között is vannak nyíregyháziak: Pregitzer Fruzsina színművész, Friderikusz Sándor médiaszakember, vagy Bánhidiné Maróti Magdolna énekesnő, a ZIG Singers egykori vezetője, de a családja mellett sokat köszönhet egykori magyartanárainak is.

– Ez a második állami kitüntetésem, ami számomra azt jelenti, hogy volt valaki, aki észrevette: társadalmi hatása és haszna van annak, amit csinálok. Nagy lökést ad, és örülök neki, de azt is tudom, hogy nem én vagyok a fontos, hanem az ügy, amit képviselek: ez pedig a nemzeti identitásunk megőrzése, a magyar nyelv és a magyar kultúra ápolása, megújítása.

– Egy kitüntetés soha nem jön rosszkor, mert arra emlékeztet, amire egy erdélyi kis falu tudatosan dimbes-dombosra épített járdája: az életben egymást követik a hullámhegyek és a hullámvölgyek, ezért meg kell becsülnünk az ilyen jeles alkalmakat.

Rengeteg terve van

– Engem a kitüntetés miatt nem fognak többen felismerni az utcán, és ez nem baj, mert ennél fontosabb, hogy amiért kaptam, az hatással van az emberek életére – én annak örülök, ha valamelyik előadásom, fesztivál, filmem, vagy hangoskönyvem kapcsán olyan élményekkel gazdagodnak, amelyekre akár évekkel később is szívesen emlékeznek. Sajnos, azt látom, hogy ma Magyarországon sokan rosszkedvűek, nem figyelünk egymásra, nem vagyunk elég toleránsak, nem merünk dönteni és felelősséget vállalni, és közönyössé válunk a közösség iránt. A kultúra, a művészet az egyik legjobb eszköz arra, hogy jól érezzük magunkat, a tudomány és a sport mellett az életnek ez az a területe, aminek a segítségével egy nemzet képes megérteni önmagát és meghatározni saját identitását. Ezt alulról szerveződő módon is táplálni kell, és akinek van ehhez affinitása, annak kötelessége is tenni ezért. Hiszek abban, hogy a szellemi és az érzelmi, lelki táplálék ugyanolyan fontos, mint a testi, mert ez kell ahhoz, hogy emberhez méltó módon éljük a mindennapjainkat, hogy képesek legyünk önmagunkba nézni, megérteni, elfogadni egymás gondolkodását, érzéseit. Rengeteg tervem van, és egy ilyen kitüntetés birtokában talán még jobban ki tudok majd állni az általam képviselt értékek mellett, ugyanakkor több időt szeretnék szánni a családomra, akiktől rengeteg időt vesz el a rengeteg feladat – mondja Lutter Imre. Arra a kérdésre, hogy a szerteágazó tevékenységei közül melyek a kedvencei, nem tud válaszolni.

Újabb kifejezőeszközök

– Mindegyik másokhoz jut el, mindegyik más élményt nyújt. A Bujtor István Filmfesztivál a mozirajongókat szólítja meg, a Kaleidoszkóp VersFesztivál a színház- és verskedvelőknek szól, az előadóestek, vers­színházi előadások, hangoskönyvek, vagy épp az időnként visszatérő Jóban Rosszban sorozatbeli karakterem újabb rétegeket érnek el – ha nem csinálhatnék ennyi mindent, börtönnek érezném az életem, mert ez mind újabb kifejezőeszköz, amivel élni tudok. Számomra az a legfontosabb, hogy adhassak valami pluszt az embereknek – akár Los Angelesben, amikor az ott élő magyaroknak tartok előadást, akár Erdélyben, amikor fiataloknak adunk koncertet és mesélünk a dalköltészetről Caramellel, és példát látnak arra, hogy a legnehezebb helyzetből is van kiút a tehetség, a céltudatosság és a szorgalom révén.

- SZA -


Megálmodta és megvalósította

Nevéhez fűződik a Kaleidoszkóp VersFesztivál megálmodása, működtetése. A Nemzeti Színházat és a Magyar Versmondók Egyesületét összefogva megalapította és szervezi a „Nemzeti VERSenyt”, a Kárpát-medencét felölelő, rendhagyó versmondó és versklip versenyt. Zsűrielnöke és fesztiváligazgatója a Bujtor István Film­fesztiválnak, zsűritagja a Latinovits Versmondó Találkozónak, gondozója a „Regösök húrján...” elnevezésű, több ezer általános iskolás diákot összefogó versmondó versenynek. Művészetpedagógiai és drámapedagógiai foglalkozásokat tart és szervez, részt vesz a napokban országszerte több helyütt, így Nyíregyházán is megnyíló NépmesePontok szakmai munkájában. Létrehozta az online Versrádiót, amelynek műsorán több ezer vers hallható és látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában