Helyi közélet

2018.08.14. 09:56

Az almatermesztők oldalán az Agrárminisztérium

Anarcs - A tárca szerint elérhető egy olyan léalma ár, amely minden fél számára méltányos.

Anarcs - A tárca szerint elérhető egy olyan léalma ár, amely minden fél számára méltányos.

Nyíregyháza. „Az Agrárminisztérium számára kiemelten fontos az almatermesztő gazdák és családjaik mezőgazdasági termelésre alapozott megélhetése, a hazai almatermesztés jövője, ezért kulcsfontosságúnak tartja, hogy a felvásárlók, feldolgozóüzemek a piaci viszonyokat figyelembe vevő, az elvégzett munka értékének megfelelő árat fizessenek az almáért.”

Ezzel indítja az agrártárca azt az állásfoglalást, amelyet kedd reggel küldött el szerkesztőségünknek. A minisztérium többek között rámutat: Magyarországon az idei almatermés 720 ezer tonna körül várható, ami meghaladja a korábbi években tapasztalt termésmennyiséget, azonban jelentősen elmarad a 2014. évi 920 ezer tonnás rekordterméstől. Az ipari alma árát ugyanakkor az alma sűrítmény világpiaci ára határozza meg, amely pedig elsősorban a kínai almatermés mennyiségétől és a kínai alma sűrítmény export volumenétől függ.

Az érdekek védelmében

Az idei alacsony kínai almatermés mellett az alma sűrítmény világpiaci ára közepes szinten tonnánként ezer euró körül alakul, amely azonban még mindig számottevően meghaladja a 2014. évi alma sűrítmény árakat. Ez az árszint gazdasági számítások alapján a 2014. évi 17,2 Ft/kg átlagárat jelentősen meghaladó átvételi árak alkalmazása mellett is lehetővé teszi a legyártott alma sűrítmény értékesítését világpiaci árakon.

– A fentiekre tekintettel az Agrárminisztérium álláspontja szerint az idei évben kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, ami lehetővé teszi, hogy mind a termelők, mind pedig a feldolgozók megfelelő jövedelem mellett végezhessék tevékenységüket. Ezért támogatjuk az almatermelő gazdák minden olyan megmozdulását, összefogását és érdekérvényesítő tevékenységét, amelyek a méltányos alma átvételi árak elérését szolgálják – tudatta szerkesztőségünkkel a szaktárca.

KM-NyZs


[related-post post_id="3950925"]

[related-post post_id="3951219"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában