Helyi közélet

2018.08.16. 14:35

Darázsinvázió a megyében is: fészkelnek, csípnek

Nyíregyháza - Sok a panasz az apró szúrós kis rovarokra. A társasházak falainak réseibe gyakran befészkelnek a darazsak, méhek ilyentájt. A probléma akkor okoz gondot, ha a gyanútlan lakó a darázscsípés miatt az orvosi ügyeleten köt ki, hiszen az apró marások egyeseknél komoly allergiás tüneteket is okozhatnak.

Nyíregyháza - Sok a panasz az apró szúrós kis rovarokra. A társasházak falainak réseibe gyakran befészkelnek a darazsak, méhek ilyentájt. A probléma akkor okoz gondot, ha a gyanútlan lakó a darázscsípés miatt az orvosi ügyeleten köt ki, hiszen az apró marások egyeseknél komoly allergiás tüneteket is okozhatnak.

A minap történt egy nyíregyházi kilenc emeletes épület harmadik szintjén. Az egyik lakásban előbb egy kisfiút csípett meg valamilyen rovar. Orvoshoz kellett vinni, ahol az allergiás tünetek kezelésére gyógyszereket kapott. Másnap este édesapja ujjába ment egy fullánk, miután két tenyerével összecsapott egy, a hálószobába berepülő rovart. Ő egy apró, hamar eltűnő duzzanattal megúszta.

Aztán kiderült, hogy a szomszéd lakás ablaka fölött a kábeleknek kihagyott és lefedett résébe fészkeltek be az akkor még ismeretlen repülő állatkák. A nagy kérdés ilyenkor az, hogy méh vagy darázs a kellemetlenséget okozó rovar.

Befogni vagy irtani?

– Nem volt egy rajzásos év az idei, ez már május közepén, a méhek szokásos kirajzási időszakában megállapítható volt, ezért aztán kicsi a valószínűsége annak, hogy a városi panelházak réseibe most méhek telepednének be – mondta el érdeklődésünkre egy tapasztalt szatmári méhész. Kiss Zsigmond szerint az effajta esetek 80 százalékában nem méhekkel, hanem darazsakkal találkoznak azok a méhmentesítők, akik egyáltalán riaszthatók errefelé az ilyen esetekhez.

– Mielőtt házhoz hívnánk a méhmentesítőt, érdemes meggyőződni, hogy méhekről vagy darazsakról van-e szó. Az előbbi esetében – mint a nevéből is kiderül – méhek mentéséről van szó, a második esetben (és a darázsnak van nagyobb valószínűsége a panelek hézagjaiban), bizony ki kell fizetni a kiszállási költségen túl a darázsirtás díját is, ami akár több tízezer forint összegre is rúghat.

Ki fizeti a beavatkozást?

– Szóval, ha már meggyőződtünk, hogy darazsa van a háznak, rovarirtó szakembert ajánlatos hívni, persze egy panelháznál az sem mindegy, hogy hányadik emelet magasságában landoltak a hártyás szárnyú rovarok, mert attól függően, vagy létrás, illetve emelőkosaras autóval, esetleg a tető felől alpin technikával lehet csak elérni a beavatkozási „tetthely(ek)et”.

De ha a darázsmentesítést sikeresen el is végezték, mindjárt ott a következő nagy kérdés: ki fizeti a révészt?

A közös költségből állják

Első körben mindenképpen érdemes a ház kezelőjét értesíteni, és kérni, hogy intézkedjen. Előfordulhat az is, hogy nem várhat a probléma, a darazsak komoly veszélyt jelentenek a lakókra, akkor lehet közvetlenül az irtót értesíteni.

A költségek tekintetében az a mérvadó, hogy ha a ház külső részén, vagy a lépcsőházon belül van a fészek, a lakók közösen állják a menetesítés árát.

Előfordulhat az is, hogy a probléma csak egy-egy lakást érint ( vagyis lakáson belül fészkeltek be a csípős kis rovarok), akkor a tulajdonos fizet, de utóbbi igen ritka – nyilatkozta lapunknak az egyik nyíregyházi társasházkezelő.

Azt is megtudtuk, hogy sem a méhbefogás, sem a darázsirtás nem a tűzoltók feladata, ezért ilyen esetekben először soha nem a katasztrófavédelmet kell értesíteni.

KM


Mi a különbség a méh és a darázs között?

Biológia

Darazsak: 15-20 mm hosszú, fekete-sárga rajzolatú (a lábuk is sárga), csupasz vagy enyhén szőrös, hártyás szárnyú rovarok.

Méhek: Leggyakrabban barnák, általában csíkozott a potrohuk, szőrös a testük és a végtagjaik is.

Viselkedésük

Darazsak: Harciasak. Rendszerint a fészkük közelében támadnak, a betolakodókat többször is igyekeznek megszúrni. Az embert általában nem bántják, csak akkor, ha veszélyt éreznek.

Méhek: Szúrási hajlamuk különböző, a családos dongóméhek például békésebb természetűek, az embert csak ritkán támadják meg.

A fullánkjuk

Darazsak: Fullánkjukat, amelyen finom kampócskák találhatók, sérülés nélkül vissza tudják rántani az áldozat testéből, legyen az rovar, emlősállat vagy ember.

Méhek: Háromágú fullánkjuk visszahajló, fűrészfogszerű horgokban végződik. Ha egy méh egy másik rovart szúr meg, nehézség nélkül vissza tudja húzni a fullánkját. Ha azonban gerinces állat vagy ember az ellenfél, akkor a horgok megakadnak, és amikor a méh kirántani igyekszik a fullánkot, akkor az a potroh végével és az utolsó idegdúcokkal együtt kiszakad, így a méh rövid időn belül elpusztul.

Helyi tünetek a szúrás után

Darazsak: A szúrás helyén 10-30 percen belül duzzanat, helyi vérbőség és fájdalom jelentkezik, esetenként bevérzés, sejt- és szövetelhalás is megfigyelhető. A fájdalom 30 perctől néhány óráig tarthat, a viszketés pedig akár napokig is. A csípés el is fertőződhet, hiszen a rovar korábban akár elhullt állatból is lakmározhatott.

Méhek: A szövetekben felszabaduló hisztamin hatására néhány perces fájdalom, majd bőrpír, helyi duzzanat és viszketés alakul ki.

Kezelés

Darazsak:. A méreganyaguk lúgos kémhatású, ezért savas oldattal jó bekenni (pl. citromlé vagy ecetes víz).

Méhek: A váladékuk savas kémhatású, így lúgos folyadékkal jó bekenni, pl. szódabikarbónát oldjunk fel vízben (a fullánk a méregmiriggyel általában benne marad az emberben, a visszahajló horgok miatt, ezt távolítsuk el).

Mindkét esetben jót tesz a bőr lemosása, jeges hűtése, illetve antihisztamin és lidokain kenőcsökkel bekenése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában