Helyi közélet

2018.08.21. 15:39

Elindult az új színházi évad

Nyíregyháza - A felújított Rózsakert Szabadtéri Színpad adott otthont a Móricz Zsigmond Színház évadnyitó társulati ülésének, amely vidám ölelésekkel kezdődött: a társulat tagjai örömmel üdvözölték egymást a nyári szünet után.

Nyíregyháza - A felújított Rózsakert Szabadtéri Színpad adott otthont a Móricz Zsigmond Színház évadnyitó társulati ülésének, amely vidám

ölelésekkel kezdődött: a társulat tagjai örömmel üdvözölték egymást a nyári szünet után. Kirják Róbert, a teátrum ügyvezető igazgatója viszont nehéz szívvel állt ki a kollégái elé, hogy a júliusban tragikus körülmények között elhunyt Kertész Zsoltra, Kertire emlékezzenek. A szívszorító percek után a nyár történéseiről beszélt: a társulat előbb Szatmárnémetiben mutatta be a Szibériai csárdást, a Maszmók Afrikában az Ördögkatlan fesztiválon járt, és aratott nagy sikert, a POSZT-on pedig az Illatszertár című előadással szerepeltek, amely több díjat is elhozott a rangos színházi fesztiválról – a Mohácsi János rendezte darab nem csak a közönség tetszését nyerte el, a szakma is elismerően nyilatkozott róla. Végeztek a szabadtéri színpad felújításával: a Meseautót kétszer mutatták be, a zenés vígjátékot 1980-an látták, ami 105 százalékos kihasználtságot jelent és ami több mint 8 millió forintos bevételt hozott – összehasonlításként elhangzott: a tavaly a szabadtérin bemutatott hét előadás 16 millió forintos bevételt jelentett. A felújítás eredményeit a nézők és az itt fellépő művészek is élvezhetik: nagyobb lett a színpad, kibővült a nézőtér, megújult a fény- és hangtechnika, ahogy a kiszolgáló helyiségek is, a környéken élőket pedig akusztikai falak védik a zajtól. – A célunk nem lehet más, mint évről-évre kiváló előadásokat idehozni, és nem engedni a színvonalból – mondta Kirják Róbert, aki egy újabb feladatról is beszélt. – Szerdán adják át a felújított Bencs villát, amelynek üzemeltetésével a színházat bízta meg az önkormányzat. Zenés és irodalmi esteket, beszélgetéseket tervezünk, ebben pedig számítok rátok is – mondta kollégáinak. Ugyancsak a színház üzemelteti majd a teátrum melletti helyőrségi klubot, amelyet a tervek szerint a jövő év őszén adnak át. Lesz benne mozi, kávézó és rendezvényterem, a pódiumszínpad kamaradaraboknak ad helyet, ide költözik át a jegyiroda, és színházi relikviák – jelmezek, kellékek – díszítik majd.

Dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere arról beszélt, hogy amióta a nyíregyházi önkormányzat a színház fenntartója, tudatosan, előre meghatározott koncepció mentén haladnak előre: ennek része a szabadtéri színpad felújítása, a Bencs villa és a helyőrségi klub

üzemeltetésének átadása is. – Az önkormányzat azért támogatja a színházat, mert méltónak tartja rá, de azért is, mert abban bízik, hogy a támogatás megtérül. Azt látjuk, hogy a teátrum jól gazdálkodik és a korábbiaknál erősebb az országos jelenléte is. A közönség imádja, és ez a

támogatók számában is megmutatkozik – és is gyakran koccintok egy-egy vállalkozóval vagy cégvezetővel a színház érdekében, a VIDOR Fesztivál alatt sokszor hajnalokba nyúlóan – mondta a polgármester, aki sok tapsot, egyéni és szakmai sikereket kívánt a társulat tagjainak.

A pénteken kezdődő VIDOR Fesztiválról Kirják Róbert elmondta: bíznak benne, hogy a két ingyenes színházi előadás, amelyet a Kossuth téren tartanak – a Tied a világ és a Legénybúcsú – közelebb viszi a színházat a nézőkhöz, a színházi előadások pedig ezúttal is telt házzal mennek majd. Az új évadról szólva azt mondta: az évadzárón kihirdetett műsorterv szerint haladnak, felújítják a Sherlock Holmes – A sátán kutyája, A Rózsák háborúja és a Chicago című előadásokat és ősszel két meghívásnak is eleget tesznek: a Carmen a Vidéki Színházak fesztiválján szerepel, a Chicagót pedig a József Attila Színházban mutatják be.


[related-post post_id="3958287"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában