Helyi közélet

2018.08.10. 09:32

Erősítik az összetartozást

Zajta - Zajta küldöttsége is részt vesz a hétvégén a szárazbereki ünnepségen.

Zajta - Zajta küldöttsége is részt vesz a hétvégén a szárazbereki ünnepségen.

Bár államhatár választja el hazánk lakóit a Romániában élő magyaroktól, a határ két oldalán található települések mindig találnak alkalmat arra, hogy közös programokkal erősítsék az összetartozás érzését, s hogy életben tartsák a magyarságtudat lángját.

A visszatérés napi ünnepségünkön a szárazbereki református kórus műsora színesítette e programot." Kosztya Zoltán

Kulturális napok

Különösen szoros a kapcsolat Zajta és a határ túloldalán található testvértelepülés, a közigazgatásilag Lázárihoz tartozó Szárazberek között. A Bethlen Gábor Alapítvány támogatásának köszönhetően a testvértelepülési pályázat keretében két nyári eseményre kapott anyagi támogatást a két község.

Mint Kosztya Zoltán polgármestertől megtudtuk, július elején a szárazbereki református kórus látogatott Zajtára, hogy színesítse műsorával a visszatérés napi ünnepséget, a mostani hétvégén pedig, augusztus 12-én a zajtai önkormányzat küldöttsége és a férfi kórus utazik át a Romániában található településre, hogy részt vegyen az ott rendezendő, már hagyománynak számító Bocskai Kulturális Napok ünnepségén. Ezzel a programsorozattal arra emlékezik a kis település lakossága, hogy 1606-ban Szatmár megye nemessége itt fogadta Bocskai István fejedelmet.

Városnap és aratóünnep

A nemzetközi kapcsolatok miatt a zajtai képviselő-testület kettészakad a hétvégére, ugyanis a szárazbereki látogatás mellett Lengyelországba is indul ma reggel küldöttség. A lengyel testvérvárosban, Slopnicében a közelgő Nagyboldogasszony napja alkalmából nagyszabású városnapot és aratóünnepet rendeznek, s ennek a programjain vesz részt a zajtai delegáció.

Magyarországról nemcsak Zajtáról érkeznek majd vendégek a lengyel városba, hanem Balkányból is. Több mint tíz éves testvértelepülési kapcsolat köti össze Slopnicét, Lázárit és Balkányt. A nyírségi településről 8 fős delegáció utazik majd a városnapi rendezvényre Pálosi László polgármester vezetésével.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában