Helyi közélet

2018.08.08. 09:25

Nem csak mesélt, de még újat is tanult

Balkány - A népszerű mesemondó Béketelepet is felkereste, hogy anyagot gyűjtsön.

Balkány - A népszerű mesemondó Béketelepet is felkereste, hogy anyagot gyűjtsön.

Nagy lépést tett előre a környezet megóvása és a talajvíz védelme érdekében Balkány, ugyanis a városban másfél éves beruházás után elkészült az egymilliárd forint értékű szennyvízcsatorna-hálózat, ami lefedi immár a város teljes belterületét.

Megújult és kibővült a telep

Mint Pálosi Lászlótól, a település polgármesterétől megtudtuk, az önkormányzat és a kivitelező megegyezése szerint augusztus 23-ától indul a próbaüzem, s akkortól már az ingatlanokat is rá lehet köttetni a hálózatra. A beruházás 90 százaléka uniós pénzből valósult meg, a tíz százalékos önerőt pedig a magyar kormány adta, így 100 százalékos támogatottságból épült ki a csatornahálózat, valamint ebből a forrásból bővítették ki és újították fel a már meglévő szennyvíztisztító-telepet. Balkányhoz kiterjedt tanyahálózat is tartozik, de a tanyák szétszórtsága miatt nagyon költséges lenne a csatornahálózat kiépítése.

Jelenleg két tanyán mégis van szennyvízcsatorna-hálózat: Abapusztát a nyíradonyi projekt során kötötték be a rendszerbe, Újhelyitanya pedig olyan közel van a balkányi belterülethez, hogy a mostani fejlesztésbe bevonták azt a településrészt is.

Anyaggyűjtés a tanyán

A település vezetője beszámolt arról is, hogy a közelmúltban a városban szerepelt hazánk nagy mesemondója, Berecz András. A népszerű Kossuth-díjas előadóművész felvetette, hogy szívesen találkozna egy idős helybelivel, aki régi dalokról, népszokásokról mesélne neki, anyag­gyűjtés céljából.

Az önkormányzat meg is szervezte a találkozót, Béketelepen a 90 éven felüli Hanzel néni elevenítette fel a régi dalokat és népszokásokat Berecz Andrásnak, aki utána Csiffytanyán megtekintette a mamutfenyőt is.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában