Helyi közélet

2018.08.08. 07:37

Nem volt túl sikeres az idei szezon a megyében

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A zab nagyon gyenge eredményt hozott, alig haladja meg a 2,3 tonna/hektárt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A zab nagyon gyenge eredményt hozott, alig haladja meg a 2,3 tonna/hektárt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságának tájékoztatása szerint az őszi árpa betakarítása már korábban befejeződött, a termés­átlagok elmaradnak az előzetesen reméltektől, de nem rosszabbak a tavalyinál (4,7 tonna/hektár).

Az őszi káposztarepce betakarításával szintén végeztek a gazdák. A gyengébb adottságú területeken a hamarabb beérett táblákat már a kampány elején levágták (elsősorban a kisvárdai körzetben), de a vegyszeres deszikkálás révén a jobb hozamú táblák betakarítása időben megtörtént. A termésátlagok nagy „szórást” mutatnak: a 3,4 tonna/hektár látszik a legjellemzőbbnek, bár 4 tonna/hektár feletti területeket is vágtak. A magborsó betakarítása is befejeződött, az átlaghozamok 2,2 tonna/hektár körüliek, de így is jelentős az elmaradás a tavalyi eredményektől.

A minőséggel sem elégedettek

– A legfontosabb gabonánk, az őszi búza betakarítása is befejeződött. A hozam elmarad a reméltektől, a tavalyi 5,1 tonna/hektárral szemben a mostani csak 4,8 tonna/hektár. A kisebb mennyiség mellett a minőséggel sem lehetünk teljesen elégedettek, mivel nagyobb területeken a termés fele csak takarmány minőségű – fogalmazott lapunknak Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Hozzátette: a tavaszi árpa hozama hektáronként 3,3 tonna szinten állt meg, hasonlóan az előző évihez. A zab viszont nagyon gyenge eredményt hozott, alig haladja meg a 2,3 tonna/hektárt. A rozs betakarítása is véget ért, az átlaghozam elmarad a tavalyitól (2,5 t/ha). A triticale valamivel jobb képet mutat, de ugyancsak elmarad a várakozásoktól a végső 3,4 t/hektár terméssel.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában