Helyi közélet

2018.08.14. 10:00

Nyírbátori református iskolában az amerikai lányok

Nyírbátor - A Nyírbátorból elszármazott, Kaliforniában élő édesanya minden nyáron hazatér Magyarországra a családjával.

Nyírbátor - A Nyírbátorból elszármazott, Kaliforniában élő édesanya minden nyáron hazatér Magyarországra a családjával.

Évek óta a bátori Báthory Anna Református Általános Iskolában (is) tanul egy testvérpár. A francia apuka, magyar anyuka gyermekeikkel Kaliforniában élnek, s a nemzetiségek sokszínű életét élik, hiszen több ország kulturális értékeit ismerhetik meg egyszerre.

Gyönyörű magyarsággal

– Hatalmas kincset tartanak a kezükben a többnyelvű családok. A földrészek közötti óriási távolságok, az országok kulturális különbözősége ellenére is gazdagítják az ilyen adottságú gyermekek látásmódját, tudását és ismeretét az utazások. Különösen, ha nyitottak a történelmi és művészeti értékek iránt – meséli a Nyírbátorból elszármazott, jelenleg Kaliforniában élő édesanya, Fülöp Anikó.

– A többféle világot egyszerre megismerő fiatalok nyitottabbak és tájékozottabbak a nemzetek tradicionális múltja iránt. Tapasztalatból mondom, hiszen én is ösztöndíjjal tanultam külföldön. Éltem a lehetőséggel, kipróbáltam, és ott maradtam. A szívem azonban minden évben többször is hazaszólít. Szeretném a két gyermekemnek megmutatni azt a világot, amelyben egykor felnőttem, valamint a haza, a hovatartozás fontosságát is tudatosítani bennük, hogy érezzék és lássák, mit jelent nekem Magyarország – folytatta Anikó.

– Jó pár éve igyekszünk minden nyár elejét itthon tölteni. Nagyon boldog voltam, amikor egykori iskolámban lehetőséget kaptak a lányaim arra, hogy az év utolsó két hetében gyakorolhassák a magyar nyelvet, látva az itteni diákok mindennapjait.

Az idén ötödik esztendeje, hogy Nola és Loti ugyanabba az osztályba térhet vissza. Már mindketten remekül beilleszkedtek a közösségbe. Barátokra leltek, akikkel az év többi részében leveleznek.

– Egész évben nagyon várjuk a nyarat, hogy újra találkozzunk az osztálytársakkal, és két hétre „refis” diákok lehessünk Nyírbátorban! – újságolták a lányok gyönyörű magyarsággal. – Az iskolában eltöltött idő fantasztikus volt. Nekem az énekórák tetszettek a legjobban. Szeretek ide járni, kedvesek a tanító nénik és a gyerekek is segítenek mindenben – folytatja Loti, aki az idén 3. osztályos volt.

Színészet, sport és nemezelés

– Én a matekórákért rajongtam – árulja el Nola, aki az 5. osztályba járt ebben a tanévben. – Korábban sosem kézilabdáztunk, most azt is kipróbáltuk, nagyon élveztük. Szinte minden iskolai nyári táborban ott lehettünk. A Szárnyas Sárkány fesztiválon színvonalas színházi zenés darabbal léptünk fel, a Valahol Európában címmű musicalból mutattunk be részletet – így Nola.

– Az év többi részében versenyszerűen úsznak a lányok – vette át a szót ismét Anikó. A helyi úszócsapat vezetője engedte, hogy hetente járjanak edzeni, sőt, még a csapatversenyekbe is bevonta őket, ahol Loti remek eredményt ért el. A Magyarországon töltött hetek alatt szebbnél szebb élményekkel gazdagodtunk.

– Nehéz lenne felsorolni, mennyi színvonalas eseményben lehetett részünk. Néhány azért igazán kedves volt a szívünknek, csak párat említek: a Nyírbátori Lovas Napok, a hortobágyi betyárok lovasbemutatója, a bőrdíszműveseknél saját lófej-kulcstartó készítése. Itt hallottunk először a Balkán Fanatik együttesről, sokoldalú népi jellegű zenéjük nagyon egyedi. Az idén Cégénydányádon megnézhettük a VII. SzamosFeszt népzenei, néptánc és kézműves bemutatókat, ahol akasztót készítettek a lurkók a kovács-mesternél, valamint egy díszes kulcstartót nemezeltek a táskájukra.

Kaliforniában már becsengettek

– A kukoricamorzsoló felejthetetlen Lotinak, Nolának pedig különösen lenyűgöző látvány volt a lovagok harci bemutatója. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen az iskola, a város és a környék kiváló programokat szervez évről évre.

– Rengeteg dolgot játszva tanulhattak, ismerhettek meg a lányaim az itthoni, a vidéki életből. Sajnos, a nyári szünetnek lassan vége, nekünk az államokban már augusztus 9-én elkezdődött az újabb tanév – mondta az édesanya.

- Pótor Melinda -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában