Helyi közélet

2018.08.13. 14:39

Traktorgumi és autósülés az ártérben Tiszamogyoróson

Tiszamogyorós - Tíz tonnányi hulladékot gyűjtöttek össze egyetlen hét alatt a PET Kupa résztvevői a Tiszán.

Tiszamogyorós - Tíz tonnányi hulladékot gyűjtöttek össze egyetlen hét alatt a PET Kupa résztvevői a Tiszán.

Szatmárcsekéről indult és szombat délután Tiszamogyoróson ért véget a hatodik PET Kupa, melynek „befutóján” személyesen voltunk jelen.

Azon már meg sem lepődtünk, ha pet-palackot találtunk, a traktorgumin azért már igen..." Hankó Gergely

A tiszai „kalózkodás” nemes ügyet szolgál, a vízre szálló csapatok (21 versenyhajó vett részt a rendezvényen, összességében négyszázan ültek ilyen speciálisan megépített hajóba vagy kenuba) ugyanis amellett, hogy eveznek és gyönyörködnek a Felső-Tisza szépségében, időnként kikötnek és összegyűjtik az ártérben és a part környékén szétdobált szemetet.

Volt miből csemegézni

– Azon már meg sem lepődtünk, ha pet-palackot találtunk, a traktorgumin azért már igen, de szedtünk össze strandpapucsot és hungarocell darabokat is. Sajnos volt miből csemegézni – összegezte lapunknak az augusztus 4-én indult PET Kupát Hankó Gergely, az esemény egyik szakmai koordinátora, aki természetesen maga is evezett.

– A legdurvább az a szakasz volt, ahol a Szamos és a Kraszna belefolyik a Tiszába. Bár ezen annyira nem csodálkoztunk, hiszen tavasszal már jártunk itt egy előzetes terepszemlén, és speciális applikáció segítségével rögzítettük a szennyezett területek GPS-koordinátáit, így most a hajókban ülve, egy okostelefon segítségével könnyű volt megtalálni a szemetes partszakaszokat. Elég csak annyi: összesen 10 tonnányi hulladék gyűlt össze – fogalmazott Hankó Gergely. Hozzátette: több nagyobb cég és vállalkozás dolgozói is csatlakoztak a kupához, így jöttek csapatok a fővárosból, de a Dunántúlról is.

– A Jointisza projekt révén pedig büszkélkedhettünk egy nemzetközi hajóval is, melynek evezősei Hollandiából, Ukrajnából, Indiából, Marokkóból, Angliából és az Egyesült Államokból érkeztek hozzánk. A 21, speciális versenyhajón túl volt egy úgynevezett anyahajónk is, melyet Petényi Salamon János neves zoológus után, PETényi szemétevő szeméthajónak neveztünk el – részletezte Hankó Gergely, majd lapunk kérdésére beszélt az összegyűjtött és a szombati zárónapon szétválogatott szemét sorsáról is.

– Az elszállításról és az újrahasznosításról az Észak-alföldi Környezetvédelmi Nonprofit Kft. munkatársai gondoskodnak. Az újrahasznosított fémhulladékból autóalkatrész lesz, az üveghulladékból újra üveg, a műanyaghulladékból pedig rekeszek vagy akár kerítésoszlop. További érdekesség, hogy az itt összegyűjtött pet-palackok egy része Hollandiába kerül, ahol ezeket speciális irodaberendezések elkészítéséhez használják fel – sorolta a PET Kupa koordinátora, majd a beszélgetés végén kiemelte: rengeteget segítettek a helyi önkormányzatok és a kempingek, ahogy a Felső-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság emberei is.

– A támogatást köszönjük az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak is – tette hozzá.

Behúzták a hajót

A fővárosi Főtáv hajója szakította át szombat késő délután a PET Kupa képzeletbeli célszalagját. Az utolsó húsz méteren fennakadtak, így a hajó legerősebb embere, Klemm Csaba szó szerint behúzta a hajót a tiszamogyorósi kempinghez tartozó partszakaszra, ahol utastársaival közösen azon nyomban le is bontották a speciális vízi járművet.

A csapat egyetlen hölgytagja, dr. Konstantin Kata foglalta nekünk össze az előző nap eseményeit.

– Nagyon jól éreztük magunkat, amellett, hogy tettünk valamit a környezetünkért, a munkahelyi közösséget is összecsiszolta ez a kupa. Hogy mi miket találtunk? Ami a legjobban megdöbbentett bennünket, az egy kihajított régi Trabant-ülés volt. Gyűjtöttünk dezodoros dobozt, villanykörtét, az eldobált műanyag babák látványa már egy kicsit morbid volt… – sorolta a nem mindennapos zsákmányt dr. Konstantin Kata, akinek a céges dizájnra megépített hajója nem véletlenül lett első, hiszen az evezősök nem tétlenkedtek: volt olyan nap, amikor négy óra leforgása alatt tettek meg 18 kilométert.

A Főtáv munkatársától megtudtuk azt is, a cégtől tizenketten jöttek el a PET Kupára, s az egyszer biztos: nem „tucatélménnyel” utaznak vissza a fővárosba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában