Helyi közélet

2018.09.14. 13:37

360 fokos videó: A szablya, a magyar lovasok ívelt, kétélű fegyvere

Nyíregyháza - Akinek fontos a magyar kultúra, az a víváson keresztül is ápolhatja.

Nyíregyháza - Akinek fontos a magyar kultúra, az a víváson keresztül is ápolhatja.

Az 1800-as évek végén az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legmodernebb huszárlaktanyája működött Nyíregyházán, a mindennapokhoz hozzátartozott oldalukon szablyákkal masírozó katonák látványa. Így kerülhetett be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba a magyar szablya, a magyar szablyavívás és a Borsody-vívórendszer. Hagyományait ma is őrzi a Nyíregyházi Simonyi Óbester Magyar Szablyavívó Iskola. – A szablya a magyarok lovas fegyvere – mondta el dr. Tóth András Tamás, az iskola vezetője.

– A pengéje ívelt, ezáltal alkalmas volt lovas harcmodorra: az ellenség harcképtelenné tételére vágásokat osztott a lovas. Míg az egyenes kardot inkább ütésre, szúrásra, zúzásra használták, a szablya ívéltsége miatt sokkal súlyosabb sérüléseket tudott okozni. Tradicionálisan kétélű fegyverről van szó, van éle és fokéle is. Már a középkor végéről olvashatók feljegyzések mesterekről, de a reformkorra datálódik a magyar vívóiskolák pontos leírása – gróf Széchenyi István és báró Wesselényi Miklós nevéhez köthetőek az első vívóegyletek. A magyar vívás legkiemelkedőbb alakja azonban a Borsody-vívórendszer megalkotója.

Tanulni, tanítani, továbbadni

– Borsody László géniusz, zseni volt. Egy katonai vívómesterképző intézet fő vívómestere volt. Létrehozott erre a fegyverre egy tanítási módszertant, illetve egy technikai repertoárt, amit ebben az iskolában tanított. Az itt végzett vívónak két év alatt meg kellett tanulnia a körülbelül ezerkétszáz támadás és védés kombinációt.

A Nyíregyházi Simonyi Óbester Magyar Szablyavívó Iskola célja, hogy a ­klasszikus magyar szablyavívást tanulják, tanítsák és továbbörökítsék. Edzéseiket a nyíregyházi Kossuth-gimnázium tornatermében tartják.

– Akinek fontos a magyar kultúra, a víváson keresztül is ápolhatja – tette hozzá dr. Tóth András Tamás.

– Tagjaink között vannak, akik magát a vívást, némi testmozgást vagy akár közösséget keresnek. A vívóiskola mindezekre az igényekre választ tud adni. Nagyon családiasak vagyunk, bármit meg tudunk beszélni egymással.

A nyíregyházi szablyavívókkal minden évben találkozhat a közönség a magyar kard napján – de számtalan más felkérésnek is eleget tesznek.

Nézz körbe 360 fokban!

 A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában