Helyi közélet

2018.09.28. 11:33

A nyíregyházi diák már megszokta, hogy kutyák ülnek a babakocsiban

Nyíregyháza - Bencének gyermekkori álma vált valóra azzal, hogy eljutott a világ másik felére tanulni.

Nyíregyháza - Bencének gyermekkori álma vált valóra azzal, hogy eljutott a világ másik felére tanulni.

Jól kezdődött a tanév a nyíregyházi Pták Bence számára, akinek régi vágya teljesült azzal, hogy egy egész esztendőt tölthet Kínában.

– A Rotary Youth Exchange program jóvoltából jutottam ki Tajpejbe. A diákcsere programról apukám mesélt először, és azonnal megtetszett a lehetőség, így belevágtam a 12 hónapos kalandba – emlékszik vissza a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium tizedik osztályos tanulója.

– Elsősorban a nyelvtanulás miatt mentem ki. Mindig is arról álmodoztam, hogy elsajátítom ezt a csodás nyelvet, hiszen aki ismeri, hatalmas kincset birtokol. Kína ezen részén mandarin kínait beszélnek, ami, többek között a hagyományos írásjelek alkalmazásában tér el a nagy kontinensen használt változattól.

Meleg fogadtatás

Minden nehézség nélkül tud majd beilleszkedni az ottani társadalomba, hiszen Bence az elkövetkező egy évben két fogadócsaládnál fog lakni. A kínaiak nagyon kedvesek és általában nyitottak – jól mutatja az is, ahogy a magyar diákot üdvözölték.

– Amikor megérkeztem a reptérre, mindkét fogadócsalád tagjai elém jöttek. A leendő kínai „anyukám” egyből a nyakamba ugrott, a többiek pedig nagy szeretettel ölelgettek – idézte fel élményeit a fiú. Bence se ment üres kézzel, hungarikumok egész sorát vitte ajándékba.

– Habár a kínai emberek nagyon közvetlenek, akadnak közöttük olyanok is, akik félnek a külföldiektől. Már több alkalommal tapasztaltam ezt, amikor az utcán sétálva furán néztek vagy mutogattak rám, de akadt olyan is, aki lefotózott – meséli élményeit Pták Bence.

Kínai mindennapok

Noha a megérkezés minden gond nélkül zajlott, a nyíregyházi fiúnak kellett egy kis idő az alkalmazkodásra. A hihetetlenül magas páratartalom és a 6 órás időeltolódás bizony megviseli a szervezetet. – A Shilin High School of Commerce középiskolát választotta nekem a kinti családom. Az órákat itt kínaiul tartják, de már néhány szót magamtól is megértek. Ebben rengeteget segít a fogadó anyukám, akivel minden este tanuljuk a nyelvet. A cserediákoknak külön nyelvtanfolyamot is indítottak, ahol az iskolai elfoglaltságok mellett veszünk részt. Számomra szokatlan gyakorlat volt az elején, hogy Tajvanon a diákok minden nap írnak feleletválasztós teszteket, sőt, iskola után fizetett plusz órákat vesznek, így többségük este 9 óra után ér haza.

Kutyák babakocsiban

A sok iskolai teendő mellett azért a szórakozásra és a barátságok elmélyítésére is akad ideje Bencének. A város felfedezésén túl kihasználja a tenger közelségét, életében először próbálta ki a vízisízést.

– Délutánonként diáktársaimmal csapatokba verődve ismerkedünk ezzel a hatalmas várossal, ahol nap mint nap találkozunk vicces dolgokkal. Már kezdek hozzászokni, hogy az itt lakók nagy része babakocsiban sétáltat kutyát, az ételek semmilyen formában nem hasonlítanak a magyar konyhára és a helyi különlegességnek számító ital, a gyümölccsel vagy tejjel összekevert buboréktea nem is olyan rossz.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában