Helyi közélet

2018.09.21. 14:13

Égető probléma a munkaerőhiány

Nyíregyháza - A kereskedelemben dolgozók legalább 75 százaléka hölgy.

Nyíregyháza - A kereskedelemben dolgozók legalább 75 százaléka hölgy.

A tavalyi Tesco sztrájk idején 56 bolt zárt be és 126 bolt volt érintett a munkabeszüntetésben, melyben 4500 munkavállaló vett részt. Ez azért volt áttörés, mert a szakmában még nem volt ilyen mértékű tiltakozás országszerte. Az ellenállás élén Karsai Zoltán állt, akit azóta a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete elnökének választottak. A Sáling József örökébe lépett vezető Nyíregyházán járt, ahol az országos értekezletet készítette elő, illetve fórum keretében tájékoztatta a szabolcs-szatmár-beregi szakszervezetiseket az aktuális helyzetről.

– Azért, mert volt egy eredményes sztrájk, nem kell vele azonosítani engem, ha kereskedelmi alkalmazottak érdekeit más megoldási forma védi, akkor élünk vele – jelentette ki Karsai Zoltán, aki hozzáfűzte: – Mivel többfelé oszlik a figyelem, célszerű már most elindítani a jövő évi bértárgyalásokat. Január 1-től a szakmunkás garantált bérminimum a jelenlegi 161 ezer forintról 180 500 forintra emelkedett. Természetesen a további bérnövekedés a cél, és ahhoz, hogy elérjük a célunkat, segít a munkaerőhiány. Ki kell mondani, hogy a kereskedelem továbbra is alulfizetett ágazatnak minősül.

– Meglehetősen vegyes a kép az országban Soprontól Nyíregyházáig. A nyugati határ közelében olykor a 40 ezer forintos béremelés is kevés a munkaerő megtartásához. Sok helyen bérsávok vannak, tehát megbecsülik a régi dolgozókat, akadnak viszont olyan vállalatok, a frissen belépők bére alig marad el a törzsgárdistákétól, és óhatatlanul is feszültséget szül.

A kereskedelemben dolgozók legalább 75 százaléka hölgy: családanya, feleség vagy dolgozó nő.

– A gyermekek 3 éves koráig védi az anyákat a munka törvénykönyve, ezt az időt szeretnénk 6 esztendőre kitolni. Ha például most óvodába megy a gyermek, és az édesanya visszatér a kereskedelembe, kötött a munkaideje, és nem tudja szabályozni. Fontos lenne a rugalmasság. A nőkkel szembeni erőszakot elítéljük, e téren a zéró tolerancia hívei vagyunk – jegyezte meg Karsai Zoltán, aki elnökként Budapesten székel, onnan járja a vidéket, a portya során jutott el Nyíregyházára, ahol sikeresen előkészítették az országos értekezletet.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában