Helyi közélet

2018.09.23. 15:25

Munkahelyet váltanék, hogyan kell felmondani?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A felmondást nem kell indokolni, ha próbaidő alatt állunk, vagy határozatlan idejű a munkaviszonyunk.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A felmondást nem kell indokolni, ha próbaidő alatt állunk, vagy határozatlan idejű a munkaviszonyunk.

Bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy munkahelyet kell váltanunk, ezt pedig közölnünk kell a munkáltatónkkal. Megtehetjük úgy, hogy írásban bejelentjük a felmondásunkat, de ilyenkor több kérdés is felmerül. A leglényegesebbekre Sterné dr. Deák Andreától, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivőjétől kaptunk válaszokat.

Mikor kell indokolni a felmondást?

Nem kell indokolni akkor, ha próbaidő alatt állunk, vagy határozatlan idejű a munkaviszonyunk. Az indokainkat akkor kell felsorolnunk, ha határozott idejű a munkaviszonyunk, vagy ha azonnali hatályú felmondást nyújtunk be. Azonnali hatályú felmondást akkor nyújthatunk be, ha a munkáltatónk súlyosan megszegi a kötelességét velünk szemben, pl. többhavi munkabért szándékosan nem fizet ki. A munkaviszony megszüntetésének harmadik, s talán leginkább problémamentes megoldása a közös megegyezéssel történő megszüntetés.

Mikortól számítják a felmondási időt?

A felmondási idő a felmondás közlését követő naptól kezdődik, emiatt fontos, hogy bizonyítható legyen az, hogy eljuttattuk azt a munkáltatóhoz (akár e-mail-ben, akár ajánlott, tértivevényes küldeményként). Amennyiben személyesen adjuk át, kérjük meg az átvevőt, hogy a saját példányunkra írja rá az átvétel napját, aláírással igazolva. A munkáltatónak nem kell elfogadnia a felmondást, mivel az egy egyoldalú nyilatkozat.

Ha nem adják ki a szabadságot…

A leggyakoribb felmondási okok között szerepel, amikor a munkáltató nem adja ki a törvényben meghatározott szabadságot, vagy nem fizeti ki a munkabért. Sokan nem tudják, így nem is élnek azzal a jogukkal, hogy például a munkaviszony megszűnését követő három évig kérhetik a munkáltatótól a szabadság pénzben történő megváltását.

Hol kell megindítani a munkaügyi pert?

A perben a jogi képviselet nem kötelező. A pert a munkavállaló lakóhelye, vagy a munkavégzés helye szerint illetékes közigazgatási és munkaügyi bíróságnál is meg lehet indítani. Ez könnyen megkereshető a https://birosag.hu/ugyfelkapcsolati-portal/illetekessegkereso oldalon.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában