Helyi közélet

2018.09.14. 08:42

Nápolyi és vezetője már a világelit tagjai

Nyíregyháza - A nyíregyházi eb és gazdája a legmagasabb szintű romkutató mentőkutyás megmérettetést teljesítette.

Nyíregyháza - A nyíregyházi eb és gazdája a legmagasabb szintű romkutató mentőkutyás megmérettetést teljesítette.

Az idén a franciaországi Villejust-ben rendezték meg a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség (IRO) bevethetőségi tesztjét, amely a legnagyobb kihívás a mentőkutyák és vezetőjük számára. Vincellér Tibor, a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület vezetője engedett a Kutyákkal az Életért Alapítvány felkérésének és két hónapos felkészülés után kutyájával, Nápolyival elindultak a kitalált történet szerint földrengés sújtotta településre. A vizsga romkutató részében hét különböző romterületet kellett átvizsgálniuk.

– A vizsga legvégén, az utolsó pillanatban derült csak ki, hogy a nagyon szigorú követelményeknek megfeleltünk-e. Az utólagos kiértékeléskor tudtuk meg, hogy már az első két romon az összes hibalehetőségünket „ellőttük” – idézte fel a történteket Vincellér Tibor, aki a napokban érkezett haza a Párizs környékén megrendezett vizsgáról, a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség (IRO) évente megrendezett bevethetőségi tesztjéről (MRT – Mission Readiness Test).

Nápolyi, a 7 éves keresőkutya érezte gazdája, a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület (KMSME) vezetőjének feszültségét, így a hibázás lehetősége is nagy volt. Nápolyainak a hét romterületen, területenként 2–3 embert kellett felkutatnia rendkívül nehéz körülmények között.

Az utolsó öt rom

– Szerencsére a második rom után sikerült minden zavaró tényezőt elengedni és csak a feladatra koncentrálni. Nem akartunk senkinek megfelelni, csak a legjobb tudásunk szerint teljesíteni – jegyezte meg Tibor –, az eredmény meglett. A további munkát profin, hibátlanul végezték el, szó szerint a „sírból hozták vissza” a nemzetközi mezőnyben (japán, argentin, szlovén, szlovák, osztrák, olasz, dán) a mentőkutyák és vezetőik legkomolyabb vizsgáját, így bekerültek az alig néhány tucat tagot számláló MRT minősítéssel rendelkező kutyás egységek körébe. Hogy mennyire szigorú a vizsga, azt jól jelzi, az idén 18 induló csapatból csak 9-nek sikerült helytállnia.

Az IRO MRT a legnehezebb tesztnek számít egy keresőkutya és vezetője számára. Rengeteg szempontból kell, hogy bizonyítson a páros és számos előszűrőn kell keresztüljutnia ahhoz, hogy a vizsgán részt vehessen. Az idei MRT-t Franciaországban, a kitalált történet szerinti földrengés sújtotta Villejust-ben rendezték meg.

– A szervezők igyekeznek mindig valami újjal meglepni a résztvevőket, lehetetlen felkészülni a tesztre, mindig vannak kiszámíthatatlan tényezők. A vizsga romkutató részében hét különböző romterületet kell átvizsgálni nappali és éjszakai körülmények között – mondta a vizsga részletéről Vincellért Tibor és megjegyezte: egyesületünk nem kutyás mentésre specializálódott, őket a Kutyákkal az Életért Alapítvány kérte fel, hogy induljanak el a vizsgán. Kiváló kapcsolatuk még 1999-re nyúlik vissza, amikor a törökországi földrengéskor dolgoztak együtt, ismerik egymás munkáját.

Két bíró, tizennégy bírálat

– Segítették a felkészülésünket is, ami kőkemény, két hónapos munka volt elméletben és gyakorlatban is, hiszen az ENSZ INSARAG-ot (nemzetközi mentési szabályokat) éppúgy tudni kell, mint a humán- és állat-egészségügyi ismereteket. A több napon át tartó folyamatos munka során kiemelt fontosságú a kutya biztonsága, s 3 napig teljes önellátás is a követelmények között szerepel – említette Vincellér Tibor. A résztvevő egységek munkáját folyamatosan legalább két bíró felügyelte, így a hét romterületen 14 bírálat született, ezek eredményét azonban csak a többnapos teszt végén tudták meg a résztvevők.

Kulcsfontosságú az információk és a kommunikáció helyes és hatékony kezelése, az együttműködés más mentőegységekkel, illetve a kutya és vezetője közötti minél tökéletesebb összhang.

– A feladat megoldását nehezítette, hogy az időbeosztás sem kiszámítható, gyakran hosszabb várakozás is előfordul. Volt egy 13 órás kényszerpihenőnk, ezalatt ugyanúgy folyamatosan készenlétben álltunk és vártuk a riasztást. Később viszont alig másfél óra alatt három romot kutattunk át. Mindez rendkívüli igénybevételt jelent az egység minden tagjának – fogalmazott Vincellér Tibor. A vizsgára minden kutyavezetőnek két-két segítőt kellett vinnie, akiket a romok alatt bújtattak el a szervezők. Ők voltak a megkeresendő áldozatok. Dr. Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető Iskola vezetője és Szepesi Gábor, a Borsod Dog Sport Egyesület vezetője vállalták ezt a feladatot.

Két év múlva nem ismételnek

Ezzel a vizsgával az egység megszerezte a nemzetközi bevethetőség jogosítványát, amellyel a világ bármely pontján bevethetők, illetve riaszthatók vészhelyzetekhez. A vizsga két évig érvényes, a harmadik évben újra végig kell csinálni a teljes tesztet.

– Bár korban még beleférne, de Nápolyival már nem fogom újra teljesíteni a vizsgát – jelentette ki Vincellér Tibor. Neki nem a papír számít, a vizsgán szerzett tudást és tapasztalatot szeretné átadni, hogy a mentések során minél jobban hasznosíthassák ezeket.

KM


Csülök magát nyugdíjazta

Joggal merült fel a kérdés, hogy a mentőkutyák mikor „vonulnak nyugdíjba”.

– Az MRT vizsgán 9. életévét betöltött kutya már nem vehet részt – mondta Vincellér Tibor, de nincs más kőbe vésett szabály. Érdekességképpen pedig elmesélte, hogy az előző kutyája, Csülök önmagát nyugdíjazta. – Ő tűzfészek keresésére, gyúlékony anyag kutatására is meg volt tanítva, így segítettük a tűzoltók munkáját. Már 12 éves volt, amikor kimentünk egy tűzfészek keresésre, az egyik épületbe nagyon nehezen akart bemenni, végül megmutatta, hol van gyúlékony anyag, kijött és soha többet nem ment be ilyen épületbe. Akkor döntött úgy, elég volt.


[related-post post_id="3980714"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában