Helyi közélet

2018.10.22. 12:35

Betyárjáték: ez is rock ’n roll!

Kisvárda - Magyaros betyárleves gazdagon – ez a produkció műfaja. Vagyis amolyan előadóművészeti mindent bele.

Kisvárda - Magyaros betyárleves gazdagon – ez a produkció műfaja. Vagyis amolyan előadóművészeti mindent bele.

Színháznak koncert, koncertnek színház, van benne zene, tánc, próza, árnyjáték, és film keveredik a Betyárjátékban. És akik a régi receptet új felfogásban lefőzték: Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező és Ferenczi György zenész, a Rackajam zenekar vezetője.

Középen a zenekar

– A mi előadásunk egy dalciklusra épül. A lazán kapcsolódó dalok kiadnak egy ívet, amely ha akarom, egy betyár történetét meséli el, ha akarom, több típusból tevődik össze. Az előadás természetesen Kukorica Jancsival kezdődik, akinek a története egy klasszikus betyárrá válással indul. Persze a Betyárjátékban nem vitéz lesz Jancsiból, mint Petőfinél, hanem betyár – olvashatók a Nemzeti Színház honlapján Szomjas György gondolatai a produkcióról, amiben fellép táncosaival Kovács Norbert Cimbi, valamint a táncház-mozgalom veteránjai, akik az öreg betyárokat alakítják. Közben szólnak a Rackajam számai. Ahogy a rendező magyarázza: „A rockoperában oldalt áll a zenekar, vagy a zenekari árokban játszanak, de nálunk természetesen középen. A mögöttük kifeszített vásznon filmbejátszásokat látunk, máskor a táncosaink árnyjátékot adnak elő a vászon mögül. Narrátor, amolyan 19. századi kikiáltó segíti a nézőket, hogy könnyebben követhessék a történetet.”

Igazi egyveleg

Filmjelenetek, koncert, árnyjáték, balladák, korabeli dokumentumok. Mindez együtt Ferenczi György szavaival nem más, mint egy élő rock ’n roll film. A Nemzeti Színház és a Hír Média Kft. közös produkcióját november 7-én 18 órától tekinthetik meg a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Házában.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában