Helyi közélet

2018.10.13. 18:44

Felkészítenek az új ipari forradalomra

Nyíregyháza - A cél, hogy humanoid robotfoci csapat 2050-ben legyőzze a világbajnokot.

Nyíregyháza - A cél, hogy humanoid robotfoci csapat 2050-ben legyőzze a világbajnokot.

Akár találós kérdés is lehetne: kik azok, akik világszínvonalú oktatási-kutatási projekt részesei lehetnek, óriási tudásanyaggal térnek vissza egy-egy világeseményről, kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszert építenek ki, biztosítják a jövő iparágának hazai humán erőforrás-igényét, tapasztalataikat pedig a hazai innovációs törekvésekben hasznosítják? Akikről beszélünk, a RoboCup junior versenyzői, akik időt és energiát nem kímélve kutatnak, fejlesztenek, építenek, hogy Európa- és világbajnokságokon képviseljék Magyarországot. A RoboCup egy olyan kutatási projekt, amelyet 1997-ben azért kezdeményeztek, hogy serkentsék a fejlesztések és a mesterséges intelligencia-kutatások előrehaladását.

Foci, ipar, szórakoztatás

Többféle robotversenyt is szerveznek világszerte, a RoboCup ezektől abban tér el, hogy van egy pontosan meghatározott távlati célja: azt szeretnék elérni, hogy 2050-ben a humanoid robotfoci csapat legyőzze az akkori világbajnok együttest. Ez inspirálja közel negyven ország kutatóit, fejlesztőit és oktatóit arra, hogy mind az ifjúságot, mind a felnőtt társadalmat felkészítse az újabb ipari forradalomra, aminek kulcsszereplői lesznek a robotok és a hozzájuk kötődő tudományok eredményei. A fejlesztések nem csak a foci területét érintik, de a menekítő, az otthoni kisegítő és az ipari robotokat is, sőt, a szórakoztatás terén is folyamatos az előrelépés. Mindezekről pénteken Simon Béláné dr., a RoboCup Junior magyarországi képviselője tájékoztatta a sajtó képviselőit és felhívta a figyelmet a Magyar Ifjúsági Robot Kupára, amelyet 2019 februárjában rendeznek és amire már lehet jelentkezni.

Mindenki segít mindenkinek

A tájékoztatón olyan fiatalok is jelen voltak, akiket rabul ejtett a robotika: a nyíregyházi és kisvárdai gimnazisták is részt vettek már nemzetközi versenyeken, és mindannyian azt mondták, a későbbiekben is ezzel a területtel szeretnének foglalkozni. Gorondi János, Andrási Benedek és Csáji Viktor a Krúdy Gyula Gimnázium diákjai, akik nem csak azért szeretik a robotikát, mert folyamatosan fejleszthetik a tudásukat, de azért is, mert egy-egy versenyen képet kaphatnak a világról. – Látjuk, hogy miben kellene fejlődnünk, és hogy mennyivel előrébb tartanak az ázsiai országok, azt viszont nagyon jó érzés megtapasztalni, hogy a megmérettetéseken mindenki segít mindenkinek – mondták a fiúk. – Második éve indulunk a robotfoci könnyű ligában, és ez alatt az időszak alatt nagyon sokat tanultunk – mondta Rozinka Ádám a kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium tanulója, de Abán Csaba és Virgó Sámuel is a fejlődés, a továbblépés lehetőségét emelték ki.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában