Helyi közélet

2018.10.17. 13:26

Indulhat az egyetemi képzés

Nyírbátor - A magasan képzett munkaerő Nyírbátorban maradhat.

Nyírbátor - A magasan képzett munkaerő Nyírbátorban maradhat.

A jövő tanévtől megkezdődhet a gépészmérnökök képzése Nyírbátorban – tudtuk meg Máté Antal polgármestertől, majd hozzátette: az igényt a városban működő cégek fogalmazták meg, az együttműködési szándék az önkormányzat részéről is megvan, ma már érezhető a hajlandóság az egyetemek irányából is.

Képzett szakemberek

– Szögezzük le az elején, nem egyetemet akarunk alapítani. A mi célunk az volt, hogy azoknak a gazdasági szereplőknek, akiknek komoly munkaerő-hiányuk van, ami a magasan képzett szakembereket jelenti, valamilyen megoldást kínáljunk. Tehát nem új egyetemről beszélünk, illetve gondolkodunk és szervezünk, hanem egy egyetem kihelyezett képzését szeretnénk elindítani. Ez azt jelenti majd, hogy a nyírbátori és a környékbeli fiataloknak nem Debrecenbe, Miskolcra, vagy Budapestre kell utazni, hanem itt, helyben kapják meg a képzést. Ezt úgy is nevezik, hogy közösségi egyetem. Ma még formálódik, hogy melyik egyetemmel fogunk megállapodni – mondta Máté Antal.

– A napokban voltam Debrecenben, ahol a nyírbátori cégek is megjelentek. Az egyetem műszaki karának vezetői is elmondták, ők például nagyon nagy örömmel vállalnák fel az itteni, kihelyezett képzést, természetesen az egyetem tantárgyi tematikájával. Itt arról van szó, hogy a tanár jön a diákhoz és nem fordítva. Ide sem lesz könnyebb bejutni és nem lesz könnyebb államvizsgázni sem. Számunkra a kulcskérdés az, hogy melyik egyetemmel tudunk megállapodni a tantárgyakról és a tanárokról. Minél nívósabb tanárok jönnek, annál értékesebb a diploma – tájékoztatta lapunkat a nyírbátori településvezető.

Magukhoz köthetik

– Természetesen mindenki pozitívan kezeli az ügyet. Ez minden cég számára jó lehetőség, lehet, hogy akár a már náluk dolgozókat vagy éppen a középiskolát most befejezőket az egyetemi képzéssel magukhoz tudják majd kötni. A városnak alapvető érdeke is, hogy a magasan képzett munkaerő Nyírbátorban maradjon – adott helyzetelemzést Máté Antal, aki szerint az önkormányzat már ki is választotta a képzés helyszínélül szolgáló ingatlant.

– A megkötött megállapodás szerint mi vállaljuk az ingatlan fenntartását. Most folyik a minisztériumban az engedélyeztetés és zajlik az egyeztetés az egyetemekkel. Az oktatási megállapodásnak is meg kell történnie egy-két hónapon belül és akkor szeptemberben el is indulhat a képzés a városban. Legalább egy szak, például a gépészmérnök képzés elindulhatna, hiszen műszaki szakemberekre van a legnagyobb szükségük az itteni cégeknek.

– Nem akarunk egyszerre túl sokat. Az igények alakulásától függ, hogy azt követően milyen szakokat szervezünk még és mekkora létszámmal indulhat a képzés. Mindig csak olyan oktatást szeretnénk, ami igazodik a munkaerőpiachoz is – közölte a polgármester.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában