Helyi közélet

2018.10.17. 09:20

Tisza-parti kirándulók élményei a Dunakanyarban

Gávavencsellő - Közösségépítő, kapcsolatteremtő jelleggel szervezett kétnapos kirándulást, szakmai tanulmányutat a gávavencsellői német nemzetiségi önkormányzat.

Gávavencsellő - Közösségépítő, kapcsolatteremtő jelleggel szervezett kétnapos kirándulást, szakmai tanulmányutat a gávavencsellői német nemzetiségi önkormányzat.

– Az úti cél a Dunakanyar volt, ahol a történelmi, építészeti nevezetességek meglátogatásán túl egyéb érdekességeket, művészeti értékeket is megismerhettünk – jegyezte meg Rusz Péterné, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke. – Első állomásként Szentendrén a Marcipán múzeum mesés darabjaival találkoztunk. Csodálattal szemléltük történelmi személyiségek, mesefigurák, mesejelenetek és egyéb érdekességek marcipánból megformált figuráit. Nem kis büszkeséggel olvastuk több gyönyörű alkotáson településünk szülöttének, Berecz Angélának, mint készítőnek a nevét. A marcipáncsodák után kerámiacsodákban gyönyörködhettünk a Kovács Margit Kerámiamúzeumban, amely a Kossuth-díjas művész életművét bemutató gyűjtemény. A háromszáznál is több alkotásban megjelenik a görög mitológia és az archaikus mesevilág éppúgy, mint a népi mondák és a szakrális események.

Délután Visegrádon a Királyi Palota különös hangulatot árasztó termeivel, a Mátyás királyhoz és korához kapcsolódó történelmi eseményekkel ismerkedtünk hangulatos, élményszerű tárlatvezetés közben.

Sok új ismerettel, élménnyel gazdagodva vágtunk neki a második napnak. Áthaladva Mária-Valéria hídon a szlovákiai Párkányból gyönyörködtünk a Dunakanyar panorámájában, amely a kicsit párás levegő ellenére is feledhetetlen látványt nyújtott. Visszakanyarodva Esztergomba a Bazilikába igyekeztünk, a vasárnapi szentmisére. Felemelő érzés volt mindannyiunk számára. A szentmise után idegenvezetőnktől a Bazilika építéséről és építőiről, a liturgikus tér képeiről, freskóiról, szobrairól, és a csodálatos méretű orgonáról hallhattunk adatokat, történeteket. Miután végigjártuk a liturgikus teret és az altemplomot, a panoráma teremben rövid pihenőt tartottunk. Merészebb társaink pedig nekivágtak a több száz lépcsőnek, hogy a kupola tetejéről gyönyörködhessenek a Dunakanyar panorámájában. Megérte a fáradságot! - mondták elragadtatással.

Ezzel azonban még nem ért véget a program. Utunk utolsó állomása Pilisszentiván volt, ahol a Tájház és a Német Nemzetiségi Tanösvény meglátogatása volt a cél. A Tájház őrzi a sváb emlékeket, értékeket, a régi mesterségek eszközeit. A tanösvény interaktív módon, a mai kor technikai lehetőségeit felhasználva mutatja be a település egykori nemzetiségi családjainak hagyományait. Nagyon érdekesnek, izgalmasnak találtuk, szívesen láttunk a feladatok megoldásához, amelyhez ötletes segédanyagot is kaptunk.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában