Helyi közélet

2018.11.28. 14:46

Bővült a megyei értéktár

Nyíregyháza - A szabolcsi földvár, a helyi református templom és a Mudrányi-kúria is bekerült az értéktárba.

Nyíregyháza - A szabolcsi földvár, a helyi református templom és a Mudrányi-kúria is bekerült az értéktárba.

Szabolcs. – A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság alelnökeként kifejezetten örültem annak, mikor megérkezett a javaslat, melyben azt kérték: a földvár, a templom és a kúria is kerüljön fel a megyei értékek listájára – fogalmazott Baracsi Endre a szerda délelőtti szabolcsi ünnepségen.

Gótikus elemekkel bővült

– A szabolcsi földvár, a református templom és a Mudrányi-kúria is egy-egy történelmi, illetve kulturális jelentőségű emlékhely. A szabolcsi a legrégebben emelt és a mai napig álló földvárunk, mely a Rétköz és a Nyírség határmezsgyéjén húzódik. A református templom az Árpád-korban még monostorként funkcionált, a 14-15. század fordulóján gótikus elemekkel bővült, 1975 után pedig felújították, hogy a mi nemzedékünk is gyönyörködhessen benne. A Mudrányi-kúriát anno az örökös nélküli Mudrányi hagyta a református egyházra és a településre, a 80-as évekig lelkészlakként működött – adott némi történeti visszatekintést dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, aki beszélt arról is: azon fáradoznak, hogy Szabolcs települése történelmi emlékhellyé váljon.

Történelmi emlékhely

Csegei László kiemelte: 2012 óta dolgoznak azért, hogy az Országgyűlés kulturális bizottsága történelmi emlékhely rangra emelje őket. – Isten malmai lassan őrölnek, ám úgy tűnik, hogy végre révbe érhetünk – mondta Csegei László szabolcsi polgármester, majd kiemelte: több, a szabolcsi földvár turisztikai fejlesztését megcélzó pályázatuk is a döntéshozók előtt van.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában